Karamelize tatlıların en sevilenlerinden ekmek kadayıfı, evde yapımıyla sizi şaşırtacak! Kaymak veya dondurma ile harika giden bu tatlıyı evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Ekmek kadayıfı, lezzeti ve kolay yapımıyla evlerde de popüler olmaya başladı. Siz de bu basit ve lezzetli tarifi deneyerek, tatlı anlarınıza keyif katabilirsiniz.

Ev yapımı ekmek kadayıfının sırları bu tarifte gizli! Karamelize lezzetiyle herkesin beğenisini toplayan bu tatlı, evde yapımıyla da oldukça pratik.

MALZEMELER

Ön maya için:

1/2 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı kuru maya

Hamur için:

2 adet yumurta
60 gram tereyağı
2 yemek kaşığı pekmez
1 çay bardağı ılık su
1/2 çay kaşığı tuz
6 çay bardağı un

Çay saatlerinizi değiştirecek kıyır kıyır Dereotlu Poğaça tarifi Çay saatlerinizi değiştirecek kıyır kıyır Dereotlu Poğaça tarifi

Islatmak için:

1 yemek kaşığı pekmez
2 su bardağı su

Şerbeti için:

3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

TARİF

Derin bir karışma kabının içine ılık su, toz maya, pekmez ve unu koyarak güzelce karıştırın ve ön mayayı 10 dakika kadar bekletin. Köpüklü bir kıvama geldiğinde ön mayanız hazır demektir.
Ön mayanın üzerine, yumurta, pekmez, ılık su, tuz ve yumuşamış tereyağını ve unu ekleyin ve mikserle en az üç dakika karıştırın.
Daha sonra hamuru bir spatula ya da tahta kaşık yardımıyla 2 dakika boyunca çırpın.
Hazıradığınız hamuru 40 dakika boyunca mayalanmaya bırakın.
Büyük bir tepsiye yarım çay bardağı sıvı yağ döküp mayalanmış hamuru içine alın.
Elinize bir sıvı yağ sürüp hamuru ortaya doğru katlayarak havasını çıkarın ve sonra hamuru ters çevirip tepsiye elinizle yayın ve tepsi mayası için yarım saat dinlendirin.
Kabarmış hamuru önceden ısınmış alt üst ayar 190 derece fırında altı ve üstü iyice kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.Ekmek iyice soğuduktan sonra ıslatma işlemine başlayabilirsiniz. Islatmadan önce ekmeğin tersini çevirin ve daha büyük bir tepsiye alın.
Ekmeği ıslatmak için pekmez ile suyu karıştırın ve her yerini ıslatacak şekilde bir kaşık yardımıyla azar azar ekmeğin üzerine dökün.
Şerbet için bir tencerenin içinde şekeri karıştırarak eritin ve karamel haline getirin.
Şeker eriyince tencereyi ocağın üzerinden alıp sıcak suyu ve limon suyunu ekleyin, sonra tekrar ocağın üzerine alıp 25 dakika kaynatmaya devam edin.
Bu sırada şeker içinde sertleşmiş olacaktır, kaynadıkça şeker eriyecektir. Şerbet iyice kaynadıktan sonra ocağı kapatın.
Şerbetin ilk sıcağı çıktıktan sonra ekmeğin üzerine bir kaşık yardımıyla azar azar dökün.
Ekmek kadayıfını en az 2 saat beklettikten sonra kaymak ile servis edebilirsiniz.

Ekmek kadayıfı, karamelize tadı ve pratik yapımıyla evde tatlı hazırlamanın keyfini çıkarmanızı sağlayacak. Bu tarif, hem basit malzemelerle hazırlanıyor hem de herkesin damak zevkine hitap ediyor. Ev yapımı ekmek kadayıfı ile özel günlerin tatlı ihtiyacını kolayca karşılayabilir, sevdiklerinize unutulmaz lezzetler sunabilirsiniz. Şimdi bu harika tarifi deneyin ve tatlı anlarınızı zenginleştirin!

Editör: Haber Merkezi