Konuyu uzatmadan Sakin Şehir fikri önce İtalya’da başlayan bir anlayış sonucu ortaya çıkmış,  insanların; Beslenme, yerleşim, gürültü ve buna benzer bir hayattan öte, sakin ve yorucu olmayan bir mekânda yaşamayı hedeflemiş bir kavramdır. 

Bunların yanı sıra ilçenin sosyal ve kültürel bir geçmişinin olması, tarihi ve coğrafi özellikleri, şehir planı gibi bazı faktörlerin de yer aldığı bir şehir disiplini aranmaktadır.

Ülkemizde 21 adet Sakin Şehir vardır. Şahsen ben de bir Perşembeli olarak Sakin Şehir Kapsamında olan bir ilçedenim. Bu açıdan Sakin Şehir Statünün avantajlarına vakıfım. Nereye gitsem burası da Sakin Şehir olabilir mi diye araştırırım. Ülkemizde bu sınıftan yerleşim yerlerinin çok olması turizm açısından da çok önemli.
Kendime göre yaptığım ve uygulamaya çalıştığım çalışmalardan biri de Karadeniz Bölgesi vilayetlerin bütün ilçelerini gezmek ve yerinde bazı gözlemler yapmak. Bu zamana kadar uğradığım 116 ilçe arasında kendimce Sakin Şehir adayı sadece üç ilçe tespit edebildim. Tespit dedimse, kendime göre. Tamamen şahsi fikirim.
Kendimce tespit ettiğim bu üç ilçeden biri de Osmancık. Gerek tarihi dokusu, gerek şehrin mimarisi, gerek asayiş problemlerinin diğer ilçelerden az oluşu (Hiç olmaması mümkün olamaz zaten) şehrin nüfusu ve buna benzer bazı özellikleri Sakin Şehir olmayı hak ediyor.

Bu durum yöneticiler tarafında incelenmeli; varsa sivil toplum kuruluşlarının desteği alınmalı ve yerel basın bu konuyu gündemde tutmalıdır. Ben Osmancıklı değilim. Orayla ilgili ne ticari ne akrabalık bağımız var. Tamamen şahsi gözlemlerim sonucu varılmış karar. Zaten diğer iki ilçe içinde bu fikirlerimi açıkladım. Sakin Şehir unvanı başta kültür etkileşimi ve tanıtımı olmak üzere turizm için önemli bir ölçüdür. Sakin Şehir ile ilgili çalışmalarına seçimler sonuçlandıktan sonra bir plan doğrultusunda başlanmalıdır. Bu ülkenin Sakin Şehir etiketi olan ilçelerinden de yardım alınabilir.

Bana sorarsanız Osmancık il bile olabilecek kapasiteye sahip. Zaten bir önceki yazımda plaka numarasını bile vermiştim. Osmancık, ilerleyen zamanda bölgemizin parlayan yıldızı olabilir. Ancak hedefe ulaşmak için hayalleri hayata geçirmeye çalışılmalıdır. Olmaz diye bir şey yoktur. Gayret azlığı ve zihni yorgunluk vardır. Olur denilen her şey olmayabilir ama olmaz denilen her şey hiç olmayacak demektir.

Sakin Şehir olmak Osmancık’a yakışır…
Vilayet olmak da…
Biraz gayret etmek gerekiyor.
Hayırlısı artık.