Son zamanlarda il olma sevdası yine çoğaldı. Ülkenin muhtelif yerlerinde bulunan ilçelerden kendini il adayı olarak tanıtmaya başladı bile.

İl adayları olan ilçeleri bir incelediğimde hepsinin de nüfusunun yüz binin çok üzerinde olduğunu gördüm. Acaba asıl kıstas nüfus mu olmalı?

Bence nüfusun sadece il olmak için yeterli bir ölçü olması gerekmez. O zaman ilçeler arası hakkaniyetli bir tercih olamaz. Coğrafyaları ve yüz ölçümleri gereği hiçbir zaman il olmayı dillendiremeyecek ilçeler olabilir. Ayrıca nüfus bir gelişmişlik alameti de değildir.

İl olmaya aday ilçelerden bazı kıstaslar aranmalı. Şehrin planı, tarihi yapısı, kültürel durumu, şehrin temizliği, yılları bulan ananesi, haritada bulunduğu yer, kendi iline ve büyük il merkezlerine olan uzaklığı falan.

Ayrıca ilçenin okuryazarlık oranı, kültürel değerlerini koruma gayreti, mutfağı, şehrin düzenli olarak büyümeye elverişli olması gibi. 

Bunun yanında; sosyal ve sportif alanda gösterilen başarılar, altyapı, tarihi, kültürel, dini ve coğrafi turizm özellikleri de birer kıstas olarak alınmalı.

Bütün bunların dışında devlet;  vatandaşlardan ve yerel yönetimlerden yapılması gereken elzem faaliyetleri tespit eder bütün bu şartlara bağlı olan ilçeler il yapılır. Sadece nüfusa göre seçim yapılırsa bu biraz farklı bir boyut kazandırır ki konumuz bu değil şimdi.

Naçizane benim de bir il adayım var. Hangisi mi? Osmancık tabi…

Ülkemizde Bayburt üç ilçeli bir il. Bartın,  Bayburt, Hakkâri, Iğdır ve Kilis ise toplam dört ilçeli illerden. Şayet Osmancık il yapılırsa; Oğuzlar, Dodurga, Laçin ve Kargı, Osmancık’a bağlanıp tam beş ilçeli il olabilir. 

Tabii ilçenin böyle bir isteği var mıydı bilmiyorum. Dışarıdan biri olarak kısa süre içinde tanımaya çalıştığım Osmancık’ın il olduğunda yukarıda saydığım bütün özellikleri taşıyan ve planlı büyümeye müsait bir yer olduğunu düşünüyorum. Ben Osmancıklı değilim ama çok önemli özellikleri olan bir şehir.

Plakası da 99 olursa çok yakışır. Osmanlı Devleti 1299 yılında kurulmuştu. Ondan mülhem Osmancık’ın plaka numarasına da 99 çok uyar diye düşünüyorum
Bir Ordulu olarak Osmancık’ı da aramızda görmekten memnuniyet duyarım.