İnsan bazen alıp başını gidesi gelir. Gelir gelmesine de gittiği yerlerden çok ayrıldığı yerleri düşünür.
Büyükler “Tebdili mekânda ferahlık” vardır derken muhit değişikliğinin insana iyi geldiğini ima etmişler. Öyle ya uzun süre yaşadığın yerden birkaç günlüğüne başka yere gidiyorsun. Gittiğin yerlerde tanıdıklar yok. Kimse senin halini hatırını sormasa bile yaptıklarına da karışmaz.
Bir süre kendi kendine kalırsın. Şayet kendi kendine kaldığın bu süre içinde çözemediğin dertlerini düşünürsen, bir dert ile gittiğin yerden bin dert ile geri dönersin.
Yer değişikliğini iyi okumak lazım. Farklı insanlar farklı adetler, farklı bakış açıları ile karşılaşırsınız. Sonra ekonomik durumları farklı, sosyal yapıları farklı birçok insanla tanışırsınız. Kiminden ders alırsınız, kiminden ibret.
Daha memlekete gelmeden tatil yerinde yani bir nevi geçici gurbetinizde başınızı yastığa koyar koymaz alır sizi bir düşünce. Zihninizden bin bir şey geçer. Kâh burada da yaşanır mı der, kâh buralar harika dersiniz. Tamamen size kalmış bir hülyalı tahmindir bu. Sabah olunca farklı bir coğrafyada uyanırsınız. Bir tuhaf olursunuz o an. Sonra oranın geçici bir mekân olduğunu düşününce her şey normale döner.
Tatil süreniz sona yaklaşırken tuhaf bir sıla özlemi başlar sizde. Bir an evvel geldiğiniz yere dönmek istersiniz. Tatil esnasında tanıştığınız bazı kişilerle vedalaşırsınız. Çünkü kısa süre de olsa dost olmuşsunuzdur. Artık hayatınızın geri kalan kısmında yeni dostlarınızı da özlersiniz.
İnsanoğlu gönül gurbeti yaşar bir şekilde. Gönül gurbeti mekân gurbetine benzemez. Yaşadığınız müddetçe sizi bırakmaz yani.
Bulunduğunuz yere dönünce, önce bir oh çeker, sonra kaldığınız yerden başlarsınız hayat gailesine. Ancak o birkaç günlük seyahat kalan hayatınızın bir parçası olur artık. Çünkü yaşanmıştır. Çünkü hatıradır. Hatıra ise hafızadır. Her zaman anlatılacak bir şeyleriniz vardır hayatta. O birkaç günlük farklı mekân size iyi gelmiştir.
Bir yerden bir yere giderken de gelirken de en hüzünlü şey yollardaki mavi tabelalardır. Size gideceğiniz yere ne kadar yolunuzun kaldığını gösterir. Ancak geride bıraktıklarınızı yazan bir tabela yoktur.
Geride neler bırakmadık değil mi?