Çorum'un meşhur gül burma baklavası, Vali Zülkif Dağlı'nın özel ilgisiyle bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Vali, Çorum'a özgü bu lezzetin, geleneksel tatlar arasında en çok tercih edilenlerden biri olduğunu belirtti.

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, meşhur Çorum baklavasına dikkati çekerek, damak tadına önem verenlerin bu lezzeti mutlaka tatmasını istedi.

Vali Dağlı, “Çorum’un yöresel tatlıları arasında yer alan Çorum Baklavası en çok tercih edilen tatlılardandır. Açılan ince yufkalar içerisine ceviz eklenip gül şekli verilmesinden dolayı gül baklavası olarak da bilinir.Bu eşsiz lezzeti hala tatmadıysanız Haydi Çorum'a…” ifadesini kullandı. 

GÜL BURMA & ÇORUM BAKLAVASI 

Çorum’un meşhur gül burma baklavası, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilir. 

Çıtır çıtır sesiyle, ağızda dağılan kıvamıyla damağınızda enfes bir tat bırakır. Tamamen doğal içeriğe sahip bu baklavalar, mükemmel malzemeleri kullanarak oluşturduğunun bilinmesi gerekir. Görselliği, kokusu ve tadıyla eşsiz bir lezzet deneyimine hazır olun.
Çorum Gül Burma Baklava ile ilgili tavsiye: Tereyağı ve doğal pancar şekeri içerir. Fırında 2-3 dakika kadar ılık seviyeye getirdikten sonra yanında dondurma ile ikram edebilirsiniz.

GÜL BURMA BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Kahvaltılarınızı baştan yazacak tarif: Airfryer’de Peynirli Poğaçalar Kahvaltılarınızı baştan yazacak tarif: Airfryer’de Peynirli Poğaçalar

Malzemeler:

2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
Aldığı kadar baklavalık iyi kalite un (yaklaşık 4-5 su bardağı kadar)
İçi için; ceviz ( 2 su bardağı kadar )
Açmak için; nişasta ( 200 gr. kadar )
Sosu için; 200 gr tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Şerbeti için; 4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu

YAPILIŞI:

Yoğurma kabına yumurtaları kırın.
İçine yarım çay bardağı zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, bir çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırın.
Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
Üzerine ıslak bez örtün ve yarım saat dinlendirin.
Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın.
Her bezeyi nişasta serperek incecik yufka şeklinde açın.
Açılan yufkaları temiz bir bez üzerine sererek hafif kurumaya bırakın.
Yufkaları üçgen olarak 8 eşit parçaya kesin ( sigara böreği yapar gibi ).
Kesilen üçgeni üst üste gelecek şekilde mızıka gibi katlayın ( aşağıdaki resimdeki gibi ).
Tam ortasına ceviz koyun ve bir ucundan başlayıp, rulo şeklinde katlayın ve gül şekli verin.
Diğer tüm yufkalara da aynı işlemleri uygulayın.
Bu işlemler sırasında yufkalar çok ince açıldığı için; çok çabuk ve pratik olmanız gerekiyor. Yoksa yufkalar çok çabuk kuruyor ve kırılıyor.
Gül baklavaları tepsiye dizin.
Bu şekilde kuruması için bir gün bekletin.
Sosu için; tavaya tereyağ ve zeytinyağı alıp, kızdırın. Yağın üzerindeki köpükleri alın.
Baklavaların üzerine kızdırdığınız yağı gezdirin.
Baklavaları 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızartın.
Kızaran baklavaları dinlendirip, soğutun.
Şerbeti için; 4 bardak şekere 3,5 bardak su ekleyin ve ocağa alın.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın.
Şerbete çeyrek limon suyunu ekleyip, 5 dakika kadar daha kaynatın.
Şerbet sıcak baklava soğuk olacak.
Şerbeti baklavaların üzerinden her yerine gelecek şekilde dökün.
Soğuduktan sonra servis edin.

Editör: Ebru Çalık