Analı Kızlı Çorba, Türk mutfağının en değerli hazinelerinden biridir. Yöresel bir lezzet olan bu çorba, dövme et ve bulgurla hazırlanan iç ve dış harçların uyumu ile benzersiz bir tat sunar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu çorba tarifiyle sofralarınıza sıcaklık katın.

Geleneksel Türk çorbası Analı Kızlı'nın hazırlanışı, hem eğlenceli hem de öğretici bir süreçtir. Kökeni Anadolu'ya dayanan bu çorba, nohut, kıyma ve bulgurun mükemmel uyumuyla damaklarınızda unutulmaz izler bırakır. Bu tarif ile kendi mutfaklarınızda bu eşsiz lezzeti yeniden canlandırabilirsiniz.

Analı Kızlı Çorba, lezzeti ve doyuruculuğu ile bilinen, özel gün sofralarınızın yanı sıra günlük öğünlerinizde de tercih edebileceğiniz bir çorbadır. Bu çorba, malzemelerin tazeliği ve doğru pişirme teknikleriyle mutfaklarınızda harikalar yaratmanıza olanak tanır.

Analı kızlı çorbası tarifi

MALZEMELER

İç harcı için

200 g yağsız koyun kıyması
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
100 g tereyağı
Tuz
Karabiber

Bir dilimle aşık olacaksınız: Yemelere doyamayacağınız Ağlayan Pasta tarifi Bir dilimle aşık olacaksınız: Yemelere doyamayacağınız Ağlayan Pasta tarifi

Dış harcı için

250 g dövmelik dana eti
2.5 su bardağı ince siyah bulgur
1 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
6 yemek kaşığı dolusu un
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1.5 su bardağı kadar su

Çorba suyu için

50 g tereyağı
1 adet büyük soğan
1.5 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 orta boy kase haşlanmış nohut
Tuz, karabiber
10-12 bardak su (Et suyu olursa daha güzel olur)
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane

TARİF

Bir tencereye kıymayı koyun ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Suyunu çekmesine yakın küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyin ve iyice suyunu çektirin.
Sonra salçasını, tereyağı ve baharatlarını ekleyip iyice kavurun. Kavrulan kıymayı tepsiye döküp soğutun.
Dış harcı için; dana etini et dövme makinasında iyice dövün (Makineniz yoksa kasapta 3 kez çektirin). Bulgurunuzu geniş kenarlı bir tepsiye koyun.
Üzerine yarım bardak su döküp karıştırın ve 5-10 dakika bekletin. Daha sonra yumurtayı kırın, irmiği, dövülmüş eti ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Yoğururken salçaları ekleyin ve iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Arada biraz su ekleyerek yoğurmaya devam edin.
En son unu ve baharatları ekleyip, yumuşak bir köfte hamuru elde edinceye kadar yoğurun.
Anaları için; ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın, parmaklarınızın ucuyla yuvarladığınız hamurun içini oyun (Mümkün olduğunca ince yapın). İçine kavurduğunuz kıymadan 1.5 tatlı kaşığı kadar koyun ve hamuru yuvarlayıp kapatın.
Kıyma harcınız bitene kadar bütün hamurdan köfte büyüklüğünde kıymalı toplar hazırlayıp bir tepside biriktirin. Daha sonra kalan köfte hamurundan nohut büyüklüğünde toplar (Kızlar) hazırlayıp onları da bir tepside biriktirin.
Suyu için büyük bir tencereye tereyağını koyun, üstüne küçük yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Kavrulurken salçaları da ekleyip hafif kavurun.
Daha sonra et suyunu ilave edip biraz kaynayınca nohutları, tuzu ve karabiberi ekleyin. En son limon suyunu ekleyin.
Bunlar kaynarken yaptığınız ufak köfteleri (Kızlar), 5 dakika sonra da büyük köfteleri (Analar) ekleyin. Anaları suyun üstüne çıkınca çorbanın altını kapatın ve kuru naneyi ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın.

Analı Kızlı Çorba, Türk mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini sofralarınıza taşıyan, her lokmasında Anadolu'nun geleneksel tatlarını hissedebileceğiniz eşsiz bir lezzettir. Bu detaylı tarif sayesinde, evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bu sağlıklı ve lezzetli çorba, aileniz ve sevdiklerinizle paylaşmak için mükemmel bir seçenektir. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak Analı Kızlı Çorba ile yemeklerinizi zenginleştirin ve geleneksel lezzetlerin keyfini çıkarın.

Editör: Haber Merkezi