Sultan sofralarının vazgeçilmez tatlısı şekerpareyi keşfetmeye hazır mısınız? Geleneksel ve lezzet dolu bu tarif, tatlı tutkunlarının favorisi olmaya aday.

Bayramların, özel günlerin ve sıradan günlerin tatlandırıcısı şekerpare, bu kez ustaların tarifiyle sizlerle. Osmanlı mutfağının en sevilen tatlılarından birini evde denemeye ne dersiniz?

Misafirlerinize sunabileceğiniz, ailenizle beraber keyifle yiyebileceğiniz enfes bir şekerpare tarifi arıyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte karşınızda yıllardır ustaların kullandığı geleneksel tarif!

Malzemeler

4 su bardağı un
1 su bardağı irmik
200 gram margarin
2 adet yumurta
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
Kabartma tozu
3-4 su bardak toz şeker
3-4 su bardak su
Şerbeti için 2-3 damla limon suyu

Osmanlı Usulü Şekerpare Tarifi

Şekerpare yapımına öncelikle şerbetinden başlayalım. Bir tencereye şekeri koyup üzerine su ilave edip kaynamaya bırakalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra 2-3 damla limon suyu ilave edelim bir iki taşım kaynatıp soğumaya bırakalım.
Şimdi sıra şekerpare hamurumuzu hazırlamaya geldi. Hamuru için bir kaba margarini, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu koyalım ve ağır ağır karıştıralım.
Ardından yaptığımız karışıma azar azar un ilave edip yoğuralım. Hamurumuz ele yapışmamalı aynı zamanda cıvık olmamalı.
Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayalım sonra da hafiften üzerine bastırıp oval bir şekle getirelim.
Altına yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine bir birine değmeyecek biçimde dizelim.
Tepsiye dizdiğimiz şekerparelerin üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim ve bir çatalla üzerine şekil verelim.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza şekerpare tepsimizi sürelim, 20-25 dakika kadar pişirelim.
Pişen şekerparemizi fırından alıp 5 dakika kadar soğumaya ve dinlenmeye bırakalım. Soğuk şerbetimizi henüz soğumamış sıcak şekerparelerimizin üzerine bir kepçe yardımıyla azar azar gezdirelim. Şerbeti birden üzerine dökmeyin azar azar eşit bir biçimde üzerine gezdirin.
1.5-2 saat kadar dinlenmeye ve soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığında bir derecede servis ediniz.

Misafirleriniz bu kurabiyeden vazgeçemeyecek! 3 malzemeyle 3 dakikada Kurabiye tarifi Misafirleriniz bu kurabiyeden vazgeçemeyecek! 3 malzemeyle 3 dakikada Kurabiye tarifi

Bu tarihi şekerpare tarifi ile mutfağınıza Osmanlı saraylarının zarafetini ve lezzetini taşıyacaksınız. İster özel günlerde, ister günlük bir tatlı olarak, bu tarifle her zaman başarı garantili! Şimdi siz de bu kolay adımlarla kendi şekerparelerinizi yapın ve bu lezzet yolculuğuna katılın. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi