Hatay mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olan kerebiç, özel bir hamur işi tatlıdır. Eğer siz de bu tatlıyı evinizde denemek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte kerebiç tarifi ve yapımı hakkında her şey.

Kerebiç, Hatay'ın zengin tatlı çeşitliliğinden sadece bir tanesi. Bu tatlıyı evde yapmak isteyenler için gereken malzemeler ve adım adım tarifimizle kerebiç yapımı artık çok kolay.

Hatay sokaklarının ve Ramazan sofralarının sevilen tatlısı kerebiç, evde de kolayca yapılabilecek bir lezzet. İçi ceviz veya fıstıkla dolu bu enfes tatlıya dair bilmeniz gerekenler burada.

Hatay usulü cevizli kerebiç tarifi için gerekli malzemeler:

Hamur İçin:

1  çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardak ılık su
1 su bardağı pudra şekeri veya toz şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
Alabildiğince un (hamur kıvamına göre ekleyebilirsiniz)

İç Harcı İçin:

1 kase çekilmiş veya dövülmüş ceviz, fındık, antep fıstığı (tercihe bağlı, ancak asıl cevizle yapılması önerilir)
1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Köpüğü için:

Bu kurabiyeye kimse hayır diyemiyor: Elmalı Tarçınlı Çatlak Kurabiye tarifi Bu kurabiyeye kimse hayır diyemiyor: Elmalı Tarçınlı Çatlak Kurabiye tarifi

Çöven otu (Bulamazsanız krem şanti de tercih edebilirsiniz)
3-4 su bardağı su
Pudra şekeri

Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyip kaynatın.
Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar devam edebilir. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edebilirsiniz.
Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika boyunca mikserle çırpın.
Peki Hatay usulü kerebiç nasıl yapılıyor?

Yağları ve suyu kaba alalım, içerisine şeker ya da pudra şekeri ekleyelim, iyice karıştıralım, şekeri erisin.
Ardından diğer malzemeler ekleyelim ve yine karıştıralım, en son yavaş yavaş unu ekleyelim.
Hamur, kulak memesi kıvamına geldiğinde küçük parçalar koparalım.
İç harcı hazırladıktan sonra, hamurumuzu parmak yardımıyla oyarak açalım ve  içerisine harcı dolduralım. Tıpkı içli köfte yapar gibi.
Hatay'da bunun kalıpları da bulunur, kalıbınız varsa kalıpla da deneyebilirsiniz. 
Ardından yağılı kağıt serilmiş tepsiye dizelim hamurlarımızı. 
 Daha sonra 180 °C önceden ısıtılmış  fırına koyalım ve üzeri kızarana kadar bir güzel pişirelim. 
Fırından çıkıp soğuyunca dilerseniz yine Hatay' da üretilen köpük helva ile ikram edebilirsiniz. En fazla tüketilen şekli budur. İstiyorsanız köpük olmadan çayın yanına kurabiye olarak da tüketebilirsiniz.

Kerebiç, Hatay'ın eşsiz lezzetlerinden biri olarak sofralarımızı süslüyor. Sunduğumuz tariflerle, bu geleneksel tatlıyı evinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Cevizli veya fıstıklı iç harcı ve özel köpüğüyle kerebiç, tatlı severlerin yeni favorisi olmaya aday. Şimdi sıra sizde; bu tariflerle kendi kerebiçlerinizi yapın ve ailenizle, dostlarınızla bu özgün lezzeti paylaşın. Hatay'ın bu geleneksel tatlısını evde deneyerek, kültürümüzün lezzetli mirasını yaşatmış olacaksınız.

Editör: Haber Merkezi