Türk mutfağının zengin börek çeşitlerine bir yenisini ekleyin: Afyon'un vazgeçilmez lezzeti mercimekli bükme! Hem besleyici hem de doyurucu olan bu tarif, misafirlerinize sunabileceğiniz bir başyapıt.

Afyon yöresine ait olan mercimekli bükme malzemeleri ve yapılışı ile birçok kişi tarafından tercih edilen lezzetler arasında yer almaya devam ediyor. Misafir ağırlamayı seven kişilerin sıklıkla menülerine eklediği böreklere alternatif olabilecek lezzetiyle de Afyon bölgesinde en çok kullanılan yemeklerden biri. Peki, Afyon mercimekli bükme nasıl yapılır? İşte mercimekli bükmenin yapılışı ve içeriği için gerekli malzemeler...

Efsane lezzet: Herkesi şaşırtacak Soğanlı Menemen tarifi Efsane lezzet: Herkesi şaşırtacak Soğanlı Menemen tarifi

Mercimekli bükme, görünüşüne göre yapılması çok zor olmasa da bazı püf noktalarıyla beş çayının yanında çok iyi gidiyor. Lezzeti damaklarda iz bırakacak olan mercimekli bükme Afyon yöresinin meşhur tariflerinden. İşte çıtır çıtır kıvamı ve dayanılmaz lezzeti ile Afyon mercimekli bükme tarifi...

AFYON MERCİMEKLİ BÜKME TARİFİ

MALZEMELER

2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1/4 (çeyrek) çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
İçi için:
2 su bardağı yeşil mercimek
Yarım çay bardağı zeytinyağı (zeytinyağlı daha güzel oluyor)
Karabiber
Tuz
1 tane orta boy kuru soğan
İstediğiniz iç malzeme olur

Hamurun arası için:

1 su bardağı dövülmüş haşhaş
Yarım çay bardağı sıvı yağ
100 gr margarin
Kuyruk yağı varsa daha güzel olur

TARİF

Hamurumuzu yoğurup, dinlenmeye bırakalım. 10 dakika yeterli.
Sonra ortadan ikiye bölelim ve bir 10 dakika daha dinlendirelim, hamur dinlenirse daha iyi açılır.
Hamurumuzu açabildiğimiz kadar açalım, margarini eritip haşhaş ve sıvı yağı katalım ve hamurun her tarafına sürelim resimdeki gibi katlayalım bir kenara alalım.
İkinci hamuru da aynı şekilde açıp, sadece sıvı yağ ile her tarafını yağlıyoruz ve ilk açıp katladığımız hamuru ikincinin ortasına koyuyoruz ve ilkini nasıl kapattıysak aynı şekilde kapatıp bir tepsi içine alıp, üstünü streçleyip buzdolabına atıyoruz. Hamurun dinlenip donması lazım.
Mercimeğimizi güzelce yıkayıp, üstünü geçecek kadar su koyalım. Ben çok su koyup sonradan süzmüyorum, vitamini gitmesin diye yarı pişsin ama vitamini içinde saklı kalsın.
Soğanımızı küçük doğrayıp sıvı yağla kavurup ve haşlanan mercimeğin içine katıyoruz, biraz karabiberle tatlandıralım damak tadınıza göre tuzla karıştırın ve iç malzeme hazır.
Hamuru dolaptan alıp, 16 kareye bölelim ve her parçayı uzunlamasına açalım. Hamuru açarken, altını üstünü az yağlayalım ki tezgaha ve merdaneye yapışmasın ve mercimeğin zevkinize göre biz bol içli severiz daha az seven de var tercih sizin ve hamuru kapatıp yumurta sarısı sürüp kızaracak kadar pişiriyoruz. (Bu hamuru yapıp buzlukta tutabilirsiniz. Misafiriniz gelmeden buzluktan çıkarıp biraz çözülünce hemen yapmaya hazır olur ama iki üç ay kalmaz.

Her lokmada geleneksel Türk mutfağının izlerini taşıyan mercimekli bükme, Afyonkarahisar'ın gururla sunduğu bir lezzet. Bu özel tarifi deneyerek, misafirlerinizi etkileyecek, sofralarınızda yeni bir yıldız yaratabileceksiniz. Yeşil mercimeğin tok tutucu etkisi ve haşhaşın benzersiz aroması ile mercimekli bükme, sadece lezzetiyle değil, besleyici değeriyle de ön plana çıkıyor. Deneyin ve bu yöresel lezzetin farkını kendiniz görün!

Editör: Haber Merkezi