Çıtır çıtır bir börek yapmanın sırları nedir, merak ediyor musunuz? Evde el açması ıspanaklı börek yapımı, püf noktaları ve malzeme listesiyle birlikte sizlerle. İster kahvaltıda, ister çay saatinde, her zaman büyük beğeni toplayacak bir tarif.

Hamur işi tutkunları için el açması ıspanaklı börek yapmanın tam zamanı! Bu tarif, evde kolayca uygulayabileceğiniz adımlar ve malzemelerle dolu. Mutfakta biraz zaman geçirmeyi seviyorsanız, bu lezzetli börek tam size göre.

Ispanaklı börek, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Evde el açması börek yapmayı hiç denediniz mi? Bu detaylı rehber, size evde çıtır börek yapmanın en kolay yolunu sunacak. Başlayalım mı?

El Açması Ispanaklı Çıtır Börek Tarifi

Malzemeler

10 dakikada pratik kurabiye tarifi! 4 malzeme ile Kozalak Kurabiye nasıl yapılır? 10 dakikada pratik kurabiye tarifi! 4 malzeme ile Kozalak Kurabiye nasıl yapılır?

Hamuru için

9 bardak un
3, 5 bardak su
2 tatlı kaşığı tuz
İçi için:

İstediğiniz iç malzemesini kullanabilirsiniz.

1 adet soğan
1kg ıspanak (temizleyip suda haşladım ve suyunu sıktım)
yarım yemek kaşığı salça
Pulbiber
Karabiber
Tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
istenen baharatlardan da eklenebilir.

Gereken diğer malzemeler

1 adet yumurta (üzeri için)
Sıvı yağ (hamuru açmak için)

El Açması Ispanaklı Çıtır Börek Nasıl Yapılır?

İç harcı için soğan küçük küçük doğranır.
Uygun bir tavaya sıvı yağ alınarak soğanlar hafif kavrulur.
Daha sonra salça ve baharatlar eklenerek 1-2 dk daha kavrulduktan sonra haşlanış suyu sıkılan ıspanak ilave edilir.
Karıştırılır 1-2dk kavurduktan sonra ocaktan alınır.
Hamur için yoğurma kabına un ve tuz alınır.
Yavaş yavaş su eklenerek hamur yoğrulur. Un miktarı yarım bardak az yarım bardak çok olabilir. Hamurun kıvamına göre un ya da su eklemesi yapabilirsiniz.
Hamur toparlandıktan sonra un serpilmiş geniş bir tezgaha ya da masaya alınır.
Daha sonra 9 eşit bezeye bölünür.
Her beze un yardımı ile servis tabağı boyutunda açılır ve üzerine bol sıvı yağ sürülerek bir tepsiye üst üste dizilirler.
Hamurlarımızı bu şekilde de 15-20 dk dinlendirilir.
Dinlenen hamurlardan bir tanesi alınarak geniş bir masada dikkatlice kenarlarından çekilerek açılır. Hamur oldukça kolay açılacaktır, hamuru yırtmadan dikkatli bir şekilde tutarsanız çok kolay olduğunu göreceksiniz.
Hamurun her yeri aynı incelikte olacak şekilde genişletildikten sonra üzerine iç harcından serpilerek rulo yapılır.
Hazırlanan rulo tepsiye yerleştirilir. Ben kare fırın tepsisini kullandım, Bu nedenle hamuru sıra sıra tepsiye döşedim. Eğer yuvarlak tepsi kullanıyorsanız o zaman ortadan başlayarak spiral şeklinde hamuru dolayabilirsiniz. Ek olarak belirtmek isterim ki ankastre fırın tepsisine 6 tane beze yeterli geliyor.
Hamurumuzdan 9 beze çıkmıştı, kalan üç bezeyi de küçük bir tepsiye olacak şekilde hazırlayıp dondurucuya kaldırdım.
Tüm hamur şekillendirildikten sonra üzerine yumurta sürülerek 180C fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir.
İlk sıcağı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Elde açma yöntemiyle hazırlanan ıspanaklı börek, hem lezzetli hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Bu tarif ile mutfakta geçireceğiniz zamanı değerlendirerek, sevdiklerinize enfes bir lezzet sunabilirsiniz. Denemekten çekinmeyin, çünkü bu tarif ile herkes börek yapabilir! Umarız bu tarif mutfakta yeni başarılar kazanmanıza yardımcı olur ve börek yapmanın püf noktalarını öğrenmenize imkan tanır. Afiyet olsun!