Araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Dünya gazetesinde yer alan haberlere göre, araç muayene ücretlerinde yeni yılın gelmesiyle birlikte enflasyon oranlarına paralel olarak %60 oranında ciddi bir artış bekleniyor.

ZAMLI YAPTIRACAKLAR!
Milyonların dikkatini çeken zamlara dair paylaşım geldi. Araç sahiplerini de etkileyecek bu zamlar ile birlikte araç muayene ücretleri güncellenecek. O tarihten itibaren paylaşılan verilere göre yapılacak zamlar şimdiden gündemin konusu haline geldi. Verilere göre, şimdiden yapılacak zam oranı yüzde 60 olarak açıklandı. Dünya Gazete'sinden yazı paylaşan Naki Bakır şu şekilde ifade etti;

Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor

2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında netleşecek. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını gösteriyor. Buna göre gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023’teki kadar olmasa da yine yüksek oranda artacak.

Bursa AB Bilgi Merkezi’nden 'Blockchain' etkinliği Bursa AB Bilgi Merkezi’nden 'Blockchain' etkinliği

Ekimde aylık yüzde 5’in üzerindeki üretici fiyat artışı olasılığında ise yeniden değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE artışı bunun da üzerinde gelecek ve Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

Yüksek yeniden değerleme oranı ile vergi ve cezaların yüksek oranda artırılması, aynı zamanda 2023 yılındaki yüksek enflasyonunun özellikle dar ve sabit gelirler üzerindeki erozyonunu 2024’e de taşımak anlamına geliyor.”

2023 YILI MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR?
Muayene ücretleri 2023 yılı itibariyle yüzde 61,5 oranında artış gösterdi. Araç modeline ve markasına göre değişen fiyatlar duyuruldu. Araç muayene ücretlerinde, egzoz emisyon ölçüm bedeli ayrı olarak talep edilir. Egzoz muayene ücretleri 2023 yılında KDV dahil olmak üzere 177 TL olarak belirlendi. Nakit ve banka kartı ile yapılan ödemelerin 2024 yılı itibariyle belirlenecek Yeniden Değerleme Oranları ile birlikte güncellenmesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi