Poğaça yapmak sanat gibidir ve herkesin mutfağında olmazsa olmazdır. Ama bayatlamayan poğaça yapmak için doğru bilgiler şart! İşte size uzun süre taze kalan poğaçalar yapmanın sırları.

Yumuşacık poğaçalarınızın bayatlamasını istemiyorsanız doğru yerdesiniz! Bayatlamayan poğaça tarifi ile fırından yeni çıkmış gibi taze poğaçalar yapabilir, lezzeti uzun süre koruyabilirsiniz.

Poğaçalarınızı nasıl uzun süre taze tutabilirsiniz? Bayatlamayan poğaça yapmanın püf noktalarını bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Deneyimli ev hanımları ve şeflerden önerilerle, poğaçalarınız artık bayatlamayacak!

MALZEMELER

1 adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
3/4 su bardağı ılık süt
1/4 su bardağı ılık su
1/2 paket yaş maya
1/2 yemek kaşığı toz şeker
6-6,5 su bardağı un
1/2 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

300 gram az yağlı beyaz peynir
1/4 demet maydanoz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ay çiçek yağı
1 tatlı kaşığı çörek otu

BAYATLAMAYAN POĞAÇA NASIL YAPILIR?

1) Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. İçerisine önce yaş mayayı, ardından ise toz şekeri ekleyip karıştırın. Bu aşamada mayanın toz şeker ile aktif olması için en az 10 dakika kadar beklemenizi öneririz.

2) Maya aktif hale geldikten sonra içerisine zeytinyağı, yoğurt ve yumurtayı ekleyin. Sıvı malzemeleri doğru sıra ile eklemeniz hamurunuzun kabarması açısından önemlidir. Ardından tuzu ilave edin.

3) Tüm malzemeyi homojen bir kıvam alana kadar güzelce karıştırın.

4) Elediğiniz unu azar azar ekleyin. Hamur toparlanana kadar yoğurmaya başlayın. 

5) Yumuşak ve ele yapışmayacak bir kıvamda hamur elde ettiğinizde yoğurma işlemini bırakın.

Kahvaltı sofralarınıza 5 dakikada lezzet katın: Pratik Acuka tarifi Kahvaltı sofralarınıza 5 dakikada lezzet katın: Pratik Acuka tarifi

6) Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatın ve bir saat mayalanmaya bırakın. Ortamın en az odaca sıcaklığında olmasına özen gösterin.

7) İç harcı için tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. 

8) Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun içinde açın. 

9) Hamurun orta kısımlarına iç harçtan bir tatlı kaşığı ekleyip içe doğru katlayarak şekil verin. Bu aşamada poğaçayı avcunuzun içinde yuvarlamamalısınız.

10) Poğaçalarınızı tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 10 ile 15 dakika arasında tepsi mayası olması için bekleyin.

11) Tepsi mayası için süre bittikten sonra üzerine ay çiçek yağı ile çırptığınız yumurta sarısını sürün. 

12) Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kontrollü bir şekilde 25 ile 30 dakika arasında pişirin.

Bayatlamayan poğaça tarifi ile artık poğaçalarınızı uzun süre taze ve lezzetli tutabilirsiniz. İster çocukların beslenme çantasına, ister iş yerinize götürün, bu tarif ile poğaçalarınız her zaman fırından yeni çıkmış gibi taze kalacak.

Editör: Haber Merkezi