Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, besleyici ve lezzetli bir çorba arayışındaysanız, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden analı kızlı çorbası tam size göre. Bu benzersiz çorbanın yapımı ve püf noktalarını sizin için derledik.

Kış sofralarının olmazsa olmazı sıcak çorbalar, soğuk günlerde bizi hem içten ısıtıyor hem de ruhumuza iyi geliyor. Geleneksel Akdeniz lezzeti analı kızlı çorbası ile tanışmaya hazır olun. İşte adım adım tarifi ve lezzet sırları.

Akdeniz bölgesinin sevilen lezzetlerinden biri olan analı kızlı çorbası, kış aylarında sofraların baş tacı olmaya devam ediyor. Bu lezzetli ve doyurucu çorbanın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte enfes tarif!

MALZEMELER

İç harcı için

200 g yağsız koyun kıyması
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
100 g tereyağı
Tuz
Karabiber

Herkesin bayılacağı Kolay Poğaça tarifi: Şipşak hazırlanıyor Herkesin bayılacağı Kolay Poğaça tarifi: Şipşak hazırlanıyor

Dış harcı için

250 g dövmelik dana eti
2.5 su bardağı ince siyah bulgur
1 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
6 yemek kaşığı dolusu un
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1.5 su bardağı kadar su

Çorba suyu için

50 g tereyağı
1 adet büyük soğan
1.5 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 orta boy kase haşlanmış nohut
Tuz, karabiber
10-12 bardak su (Et suyu olursa daha güzel olur)
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane

TARİF

Bir tencereye kıymayı koyun ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Suyunu çekmesine yakın küçük küçük doğradığınız soğanları ekleyin ve iyice suyunu çektirin.
Sonra salçasını, tereyağı ve baharatlarını ekleyip iyice kavurun. Kavrulan kıymayı tepsiye döküp soğutun.
Dış harcı için; dana etini et dövme makinasında iyice dövün (Makineniz yoksa kasapta 3 kez çektirin). Bulgurunuzu geniş kenarlı bir tepsiye koyun.
Üzerine yarım bardak su döküp karıştırın ve 5-10 dakika bekletin. Daha sonra yumurtayı kırın, irmiği, dövülmüş eti ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Yoğururken salçaları ekleyin ve iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Arada biraz su ekleyerek yoğurmaya devam edin.
En son unu ve baharatları ekleyip, yumuşak bir köfte hamuru elde edinceye kadar yoğurun.
Anaları için; ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın, parmaklarınızın ucuyla yuvarladığınız hamurun içini oyun (Mümkün olduğunca ince yapın). İçine kavurduğunuz kıymadan 1.5 tatlı kaşığı kadar koyun ve hamuru yuvarlayıp kapatın.
Kıyma harcınız bitene kadar bütün hamurdan köfte büyüklüğünde kıymalı toplar hazırlayıp bir tepside biriktirin. Daha sonra kalan köfte hamurundan nohut büyüklüğünde toplar (Kızlar) hazırlayıp onları da bir tepside biriktirin.
Suyu için büyük bir tencereye tereyağını koyun, üstüne küçük yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Kavrulurken salçaları da ekleyip hafif kavurun.
Daha sonra et suyunu ilave edip biraz kaynayınca nohutları, tuzu ve karabiberi ekleyin. En son limon suyunu ekleyin.
Bunlar kaynarken yaptığınız ufak köfteleri (Kızlar), 5 dakika sonra da büyük köfteleri (Analar) ekleyin. Anaları suyun üstüne çıkınca çorbanın altını kapatın ve kuru naneyi ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın.

Analı kızlı çorbası, Akdeniz mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Hem geleneksel hem de yenilikçi mutfakların vazgeçilmezi olan bu çorba, kış aylarında sofraları şenlendiriyor. Yapımı biraz emek istese de, sonucunda elde edeceğiniz lezzet her türlü çabayı hak ediyor. İster özel günlerde ister günlük öğünlerinizde tercih edin, analı kızlı çorbası sofranıza sıcaklık ve mutluluk katacaktır. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi