Evde kolayca hazırlayabileceğiniz soğan dolması, misafirlerinizi etkilemek için mükemmel bir seçenektir. Bu detaylı rehber, malzemelerden yapılış aşamalarına kadar soğan dolması yapmanın tüm inceliklerini adım adım anlatıyor.

Soğan dolması, geleneksel Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu tarif, kıyır kıyır ve leziz bir soğan dolması yapmanın ipuçlarını sunuyor. İster yeni başlayan bir aşçı olun ister deneyimli, bu rehber herkes için kolaylık sağlayacak.

Börek ustalarının gizli tarifi: Hazır yufkadan çıtır çıtır Börek nasıl yapılır? Börek ustalarının gizli tarifi: Hazır yufkadan çıtır çıtır Börek nasıl yapılır?

Kıymalı soğan dolması, kıyır kıyır yapısı ve lezzeti ile tanınır. Malzemelerin doğru oranlarda kullanılmasıyla hazırlanan bu yemek, özellikle özel davetlerde ve aile yemeklerinde büyük beğeni toplar. İşte soğan dolması yapmanın püf noktaları ve tarifi.

SOĞAN DOLMASI MALZEMELERİ

10 adet orta boy soğan
400 gr orta yağlı kuzu kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
1 domates
1 biber
2 kuru soğan
1 küçük kase doğranmış maydanoz
Bir tutam taze nane
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz

Üzerine sos için:

1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz

SOĞAN DOLMASI YAPILIŞI

Kuru soğanları soyun. Tam kesmeden, yarısına kadar gelecek şekilde ortasına derin bir çizik atın.
Tencerede kaynayan tuzlu suya kestiğiniz soğanları atın.
Kısık ateşte soğanlar biraz yumuşayıp açılana kadar 3-4 dakika kadar haşlayın.
Kevgir yardımıyla süzüp soğumaya bırakın.
Dolma içi hazırlamak için 2 kuru soğanı yemeklik doğrayın.
Maydanoz ve sarımsağı ince kıyın. Biberi ince ince doğrayın. Domatesi soyup küp küp doğrayın.
Bütün malzemeleri derin bir kapta iyice karıştırın.
Haşlayıp soğuttuğunuz soğanların katlarını ayırın.
Her soğan katının orta kısımlarına biraz iç koyup sarın ve kapatın, tencereye dizin.
Sos için domates salçası, zeytinyağı ve tuzu bir kasede iyice karıştırın. Sosu en üstteki dolmanın üzerine çıkmayacak ama ona değecek kadar dolmaların üzerine gezdirin.
Tencereyi ocağa alın, tencerenin her tarafı eşit kaynayıncaya kadar bekletin.
Kısık ateşe alın. Suyunu çekip, dolmalar kıvama gelene kadar pişirin.

Soğan dolması, lezzeti ve sunumu ile sofralarınızı şenlendirecek geleneksel bir Türk yemeğidir. Yumuşacık soğanların içinde kıymalı harç ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu eşsiz lezzet, hem göze hem damağa hitap eder. Tarifin adımlarını takip ederek siz de evinizde kolayca bu leziz yemeği yapabilirsiniz. Afiyet olsun!