Mercimek ve bulgurun mükemmel uyumuyla hazırlanan müceddere pilavı, hem sağlıklı hem de lezzetli bir öğün arayanlar için birebir. Kış sofralarınızı ısıtacak bu eşsiz tarifin püf noktalarıyla tanışın.

Anadolu mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan müceddere pilavı, soğan, mercimek ve bulgurun harmanlandığı, her lokmasında farklı bir tat bırakan özel bir pilav. İşte, bu klasik lezzeti evinizde kolayca yapmanız için gereken her şey...

Kış aylarında içimizi ısıtan lezzetlerin başında gelen müceddere pilavı, sofralarınızın baş tacı olmaya aday. Sıcak, doyurucu ve besleyici bu pilavın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz.

MÜCEDDERE PİLAVI TARİFİ

Bu kurabiye çay saatlerinizi baştan yazar: Üzümlü ve Limonlu Kurabiye tarifi Bu kurabiye çay saatlerinizi baştan yazar: Üzümlü ve Limonlu Kurabiye tarifi

MALZEMELER

1,5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

Yarım çay bardağı zeytinyağı

3 adet soğan

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 su bardağı bulgur

2 su bardağı kaynar su veya sebze suyu

1 tutam karabiber

1 tutam tuz

1 tutam pul biber

HAZIRLANIŞI

Mercimekler istenilen kıvamda pişince suyunu süzüp bir kenara bırakın.

Sebze suyu kullanacaksanız havuç, ıspanak, kereviz sapı, pazı gibi sebzeleri haşlayıp suyunu kaseye ayırın.

Haşlanan sebzeleri böreklerde kullanmak için buzluğa atabilirsiniz.

Müceddere pilavını hazırlamak için bir tencereye zeytinyağını ekleyin.

Soğanları irice doğrayarak zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.

Ardından salçayı ilave ederek kavurun.

Daha sonra su veya sebze suyu, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyerek kaynamaya bırakın.

Su kaynadıktan sonra bulguru ilave edin.

Yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra haşlanmış mercimekleri ekleyin ve karıştırın.

Suyunu çekene kadar, yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Suyunu çektikten sonra üzerini sarıp 10 dakika kadar demlenmeye bırakın.

Daha lezzetli olması için üzerine sıcak tereyağı gezdirebilirsiniz.

PÜF NOKTALARI

Mercimeğin çabuk haşlanması için 1 saat önceden ılık suyun içinde bekletin.

Pilavla birlikte pişerken ezilmemesi için mercimeği haşlarken hafif diri bırakın.

Lezzeti artırmak için pilava su yerine, et suyu veya tavuk suyu eklemeyi deneyin.

Müceddere pilavının yanına tavuk sote ya da kuzu kavurma yaparsanız lezzeti katlamak için etlerin yağını pilavın üzerine gezdirin.

Pilavınızı salata veya turşu ile servis yaparak dengeli ve lezzetli bir öğün hazırlayabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi