Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan şerbetli tatlılar, iftar sofralarının olmazsa olmazı. Bu kez sizlere, ağızda dağılan kıyır kıyır bir tatlı olan istiridye tatlısının tarifini sunuyoruz.

Ramazan ayının geleneksel lezzetlerinden biri olan şerbetli tatlılara yeni bir soluk getiren istiridye tatlısı, iftar sofralarını şenlendiren bir tat. Kıyır kıyır dokusu ve benzersiz tadıyla fark yaratın.

İftar sofraları için hem gösterişli hem de lezzetli bir tatlı arayışındaysanız, istiridye tatlısı tam size göre. Bu özel tarifle, şerbetli tatlıların en güzelini kolayca yapabilirsiniz.

İSTİRİDYE TATLISI TARİFİ

Malzemeler:

Hamuru için:

2 adet yumurta

2 su bardağı un

1 su bardağı irmik

250g tereyağı

1 su bardağı çekilmiş ceviz

3 yemek kaşığı tahin

Herkes bu tarifi arıyor: Damak çatlatan Kardelen Tatlısı tarifi Herkes bu tarifi arıyor: Damak çatlatan Kardelen Tatlısı tarifi

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

3 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

Çeyrek limon suyu

İstiridye tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle şerbet hazırlanır. Bir tencereye su ve toz şeker koyulur ve ara ara karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır.

Orta ateşe alınan şerbete kaynama başlaması durumunda altı kısılır ve 10 dakika daha pişmesi için bekletilir.

Daha sonra limon suyu ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılarak ocağın altı kapatılır. Şerbet soğuması için ayrılır. Ardından istiridye tatlısının hamuru hazırlanır.

Hamur için uygun bir yoğurma kabı içerisine oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta ve tahin koyulur. Malzemeler el yardımıyla karıştırılır.

Karışımın içine irmik ve çekilmiş ceviz eklenerek hamur yoğurmaya başlanılır. Kabartma tozu ve un da ilave edilerek yoğurma işlemine devam edilir.

Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Daha sonra hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak el ile yuvarlanır ve hafifçe bastırılarak yassı bir görünüm kazanması sağlanır.

Hamurun üzerine çay bardağının ağız kısmı ile çizikler atılır. Ucu el yardımıyla hafifçe daraltılır ve istiridye şekli verilir. Şekillendirilen hamurlar pişirme kağıdı serilmiş olan bir fırın tepsisine dizilir.

Tüm işlemler bitince tatlıların dizildiği tepsi, önceden 170 derecede ısıtılmış olan fırına atılarak 35 dakika kadar pişirilir.

Pişen tatlılar fırından alınır ve ayrı bir fırın kabına geçirilir.

1-2 dakika ilk sıcağının çıkması beklenir ve üzerine soğumuş olan şerbet gezdirilir.

Üzeri bir tepsi ile örtülerek 3-4 saat hamurun şerbeti çekmesi için beklenilir. Dinlenmiş ve şerbetini çekmiş olan istiridye tatlısı servise hazır.

Ramazan ayının geleneksel lezzetlerini modern ve yenilikçi bir dokunuşla sunan istiridye tatlısı, iftar sofralarınıza farklı bir tat katmaya hazır. Kıyır kıyır dokusu ve şerbetiyle damağınızda iz bırakacak bu tatlı, tatlı tutkunlarını mest edecek. Hazırlaması kolay bu lezzetli tarif ile iftar sofralarınızı şenlendirebilir, sevdiklerinizle paylaşarak ramazan ayının tadını çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi