Başkan Altay: Konya'da engelleri hep birlikte kaldırıyoruz Başkan Altay: Konya'da engelleri hep birlikte kaldırıyoruz

Bu hastalıkların ortaya çıkışı için uygun iklim koşullarının oluştuğu ve sarı pas hastalığının özellikle epidemi yapma riskinin arttığı belirlendi. Müdürlüğün teknik ekipleri tarafından yapılan analizler sonucunda, hava koşullarının yağışlı ve sıcak geçmesinin bu riski daha da arttırdığı tespit edildi.

Çorum İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Erdem Kolabaş çiftçilere yönelik uyarıda bulunarak, "Pas hastalıkları ve Septoria (Yaprak lekesi hastalığı) hastalığında ilaçlamaya karar verirken bayrak yaprağın korunması esas alınmalı. Hastalık belirtileri alt yapraklarda görülse bile ilaçlama için acele edilmemeli, yağış, nem ve hava şartları ile hastalığın gelişimi izlenmelidir. Hasattan 30 gün önce ilaçlamalara son verilmelidir," ifadelerini kullandı.

Ülkemizdeki buğday tarlalarını tehdit eden başlıca pas hastalıkları şunlar:

Sarı Pas (Puccinia Sitriformis): En erken görülen pas türüdür. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşturur. Şiddetli olduğu yıllarda başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir.
Kahverengi Pas (P. recondita tiritici Rob. Et Desm.): Genellikle yapraklarda görülür ve ‘’Yaprak Pası’’ olarak da bilinir. Portakal sarısı veya koyu kahverengi olabilir. Yaprak yüzeyinde düzensiz ve irili ufaklı şekilde görülür.
Kara Pas (P. graminis tiritici Eriks. Et Henn): Buğdayın yaprak, sap ve başaklarında görülen bir hastalıktır. Yaprak ve saplarda oldukça büyük, oval veya uzunca koyu turuncu, çoğunlukla kahve renkli püstüllerdir.
Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçileri bu hastalıklar konusunda bilinçlendirmeyi ve olası salgının önüne geçmeyi hedefliyor. İlgili ilaçlar ve teknik bilgiler için İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurulması öneriliyor.

Haber Merkezi

Editör: Ulaş Odabaş