Şekerpare, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri. Bu lezzetli tatlı, özel günlerinizde ve Ramazan ayında sofralarınızın yıldızı olacak. İşte kolay ve pratik tarifiyle şekerpare yapmanın sırları...
Tatlı bir sürprizle sevdiklerinizi mutlu etmeye ne dersiniz? Şekerpare, hem lezzeti hem de yapım kolaylığı ile herkesin favorisi. Bu rehberle şekerpare yapmanın püf noktalarını keşfedin.
Evde şekerpare yapımı düşündüğünüzden daha kolay. Bu kılavuz, adım adım şekerpare yapmanıza yardımcı olacak. Başlayalım ve bu geleneksel tatlıyı birlikte yapalım.
ŞEKERPARE TARİFİ
MALZEMELER
HAMURU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
125 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı (dilerseniz margarin kullanabilirsiniz)
2 adet yumurta (birinin akı kullanılacak)
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı irmik
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı kadar un (kontrollü ekleyelim)
Şerbeti için:
4 su bardağı su (200 ml)
3 su bardağı toz şeker
Yarım limonun suyu
Üzerine:
Toz Antep fıstığı, çekilmiş fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi tozu
Şekerpare Nasıl Yapılır?
Şekerpare yapılışı için öncellikle şerbeti hazırlamaya başlayalım.
Şerbet için bir tencere alalım ve içerisine 4 su bardağı su ekleyelim. Ardından 3 su bardağı toz şekeri de ilave ederek ocağın altını açalım ve karıştıralım.
10 dakika şerbeti kaynatalım ve limon suyunu ekleyelim.
Limon suyunu ekledikten sonra 5 dakika daha kaynatarak ocağın altını kapatalım.
Şekerpare hamuru yapımına başlayalım: hamur yapımı için derin bir karıştırma kabı alalım.
Oda sıcaklığında bekleyen tereyağı koyalım. Ardından 2 adet yumurtanın birini tam diğerinin akını alalım.
Sıvıyağ, irmik ve pudra şekerini ekleyip karıştıralım.
Karıştırdığımız harcın üzerine unumuzu yavaş yavaş ilave edelim (burada kontrollü olmak önemli.)
1 paket kabartma tozu,1 paket vanilyayı da ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Kıvam alan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım.
Elimizle oval şekil verelim ve yağladığımız fırın tepsisine sırayla dizelim.
Şekerpare hamurlarının üzerine yumurta sarısını fırça yardımıyla sürelim.
Ardından çatal ile boydan boya çizik atarak şekil verelim.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika pişirelim. Şekerparelerimizin üzeri kızardığında pişmiş demektir.
Üzeri kızarıp pişen şekerparelerimizi fırın tepsisinden almayalım. Önceden yapıp ılımaya bıraktığımız şerbeti şekerparelerin üzerine dökelim. Mutlaka her şekerpareye şerbetin gelmesine özen gösterelim. Fırın tepsisinde pişirme kâğıdı kullanan kişiler pişirme kağıdını kaldırıp veya şekerpareleri başka bir kaba alarak şerbetleme işlemini yapabilir.
Şerbetlemenin ardından fırın tepsisinin üzerini başka bir tepsi ile kapatalım.
Şekerparelerimizin üzerini süslemek için Hindistan cevizi, Antep fıstığı veya çekilmiş fındık kullanabilirsiniz.
Şekerpare yapmanın püf noktalarını öğrendiğinize göre, artık bu geleneksel lezzeti evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Tarifimizi adım adım takip ederek, ağızda dağılan, şerbeti tam kıvamında şekerpareler yapabilirsiniz. Misafirleriniz bu tatlı karşısında hayran kalacak. Mutlu ve tatlı günler dileriz!