Muharrem Ayı'nın bereketini sofralarınıza taşıyın. Aşure günü için tam kıvamında, kararmayan ve lezzetli aşure tarifini ve püf noktalarını keşfedin. Paylaşmanın en güzel sembollerinden olan bu özel günde, aşure yapmayı planlayanlar için ideal rehber.

TAM ÖLÇÜLÜ, KIVAMINDA VE KARARMAYAN AŞURE TARİFİ

Malzemeler

İçi İçin:

1,5 su bardağı buğday ( 250 gram)

1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

1 su bardağı haşlanmış nohut

100 gram pirinç (8 yemek kaşığı)

4,5 litre sıcak su

1 adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)

1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)

½ su bardağı çiğ badem (isteğe göre)

4 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm

2 yemek kaşığı kuş üzümü

2-3 adet kuru incir

4-5 adet kuru kayısı (doğranmış)

4,5 su bardağından 1 parmak fazla toz şeker (900 gram)

3-4 adet karanfil

Şerbetli tatlı meraklılarına: Cevizli Şekerpare tarifi Şerbetli tatlı meraklılarına: Cevizli Şekerpare tarifi

1 su bardağı su (bir cezvede karanfil ile kaynatmak için)

1 avuç fındık

1 avuç ceviz ( ceviz ve fındığı pişmiş halde sevmiyorsanız ocağın altını kapattıktan sonra yani son aşamada ekleyin böylece pişmeden daha kıtır bir halde olacaktır)

1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Süslemek için:

1 adet nar (ayıklanmış)

1/2 su bardağı toz Antep fıstığı

1/2 su bardağı file Antep fıstığı

5 adet kuru incir (dilimlenmiş)

2 yemek kaşığı tarçın

1 yemek kaşığı susam

1/2 su bardağı çiğ badem

1/2 su bardağı fındık

AŞURE TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Daha az şekerli sevenler toz şeker miktarını azaltabilir, kıvamında bir değişiklik olmayacaktır. Az şekerli sevenler yaklaşık 3-3,5 su bardağı toz şeker ekleyebilir.

Aşure tarifinde en önemli noktalardan birisi uzun pişme ve dinlenme sürelerine dikkat etmektir. Sabırlı olup, tarifteki süreleri takip ettiğiniz sürece iyi kıvamlı bir aşure elde edebilirsiniz.

Aşure için hazırladığınız buğday, nohut ve fasulyeleri bir gece önceden mutlaka ılık suda ıslatın.

Ertesi gün ıslanan suyunu dökün ve iyice yıkayın. Daha sonrasında her birini ayrı bir şekilde haşlayın.

Aşure tarifini hazırlarken haşlanmış nohut ve fasulye kullanmanızı öneririz. Böylece daha kısa sürede hazırlamış olursunuz. Eğer önceden hazırlık yapmadıysanız nohutları tencerede 30 dakika, düdüklü tencerede 20 dakika kadar haşlayabilirsiniz.

Aşure buğdayını yeteri kadar pişirmeye özen gösterin. Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız buğdayın üzerine sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince tekrar ölçüsüne göre ekleyerek pişirmeye devam edin. Daha kısa sürede pişmesini sağlamak için bir gece önceden ıslatarak bekletebilirsiniz.

Aşure soğudukça ve bekledikçe daha da kıvam alacaktır. Ancak ocaktan aldığınız aşurenin koyu olduğunu düşünüyorsanız kullanacağınız sıcak su miktarını arttırabilirsiniz.

Gül suyu kullanacaksanız aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Oldukça hoş bir aroma veren ve sizin aşurenizi diğerlerinden farklı kılacak olan gül suyu fazla katıldığında baskın gelebilir. Bunun için 1 ya da 2 yemek kaşığı yeterli olacaktır.

AŞURENİN KARARMAMASI VE TAM KIVAMINDA OLMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Aşurenin kıvamının tam olması için suyunu iyi ayarlamak gerekiyor. Bakliyatlar fazla su çektiği için önerilen suyu ekleyin. Sona doğru suyunu çekecektir eğer çok yoğun olursa azar azar su ekleyin. Yalnız fazlaya kaçmayın ve birden dökmeyin. Yoksa çok fazla sulu olur ve bu da tadının kaçmasına neden olur.

İlk yaptığınızda biraz sulu gibi gelebilir. Endişelenmeyin suyunu zamanla çekecektir.

Buğday haşlarken sık sık köpüğünü almanız aşurenin renginin berrak olmasını sağlar.