El emeği tespihler fiyatlarıyla dikkat çekiyor, tespihlerin fiyatları 300 bin ile 1 milyon lira arasında değişiyor. 

Haftanın ilk gününde 'kuvvetli' uyarı Haftanın ilk gününde 'kuvvetli' uyarı

Türk tesbih sanatı, alanında dünya liderliğini bırakmıyor. Osmanlıda en parlak günlerini yaşayan bu sanat, son zamanlarda ustaların, tutkunlarının çoğalmasıyla ve koleksiyonerlerin sayesinde yeniden çıkışa geçti. Kimi zaman duaların, yakarışların aracı olan tesbih, bazı psikologların stres atma için tavsiye ettiği yol da oldu. Eski zaman külhanbeylerinin de vazgeçilmeziydi. Öyleki fiyatı ise 1 milyon tl'ye kadar çıkıyor.

El emeği tespihler fiyatlarıyla dikkat çekiyor, tespihlerin fiyatları 300 bin  ile 1 milyon lira arasında değişiyor.  Eski Osmanlı tesbihleri koleksiyonerlerin elinde yeniden hayat bulurken fiyatı ise araba fiyatları ile yarışıyor. Öyleki ikinci el araç piyasasından sıfır araç piyasasına kadar fiyatı olan araçların yanında bir tesbihin fiyatının 1 milyon tl'ye kadar çıkması da dikkat çekiyor. Ve bazı tesbihlerin fiyatının ise gramla satıldığını ve altından daha pahalı olduğunu belirten Tokatlı esnaf Tolga Tunç  bu tesbihlerin Eski Osmanlı zamanından kalma ve el değmemiş olduğunu belirtti. Esnaf Tolga Tunç yıllar geçtikçe de bu tesbihlerin fiyatının arttığını söyledi.

ÇOK NADİDE TESBİHLER MEVCUT
Tolga Tunç" Tokat'tan  yaklaşık 10  yıldır burada bu işi yapıyoruz. Genellikle eski Osmanlı'dan kalma ürünleri ve buna benzer Osmanlı'dan kalma tespihleri tüm Türkiye genelinde hatta dünya bazında alıp satıyoruz.  Osmanlı'dan kalma tespihlerin bazılarının o günün şartlarında yaşayan ustaların isimleriyle beraber söyleyebildiğimiz bazı tespihler vardır. Tabii o dönemden bu zamana kalanların birçoğu anonimdir. Ama bazıları o günden bugüne taşınmış olan bilgilerle ustalarının kimin olduğunu söyleyebildiğimiz tespihlerin değerleri piyasanın kabul etmiş olduğu, koleksiyonerlerin kabul etmiş olduğu bazı ustalarımızın tespihleri böyle 300,500 bin veya 1 Milyon tl'ye kadar satılabilir. Tabii bunlar arz talebe göre de değişebiliyor. Şu an benim elimde olan en yüksek tespihin fiyatı 300 bin lira ama tabii İstanbul Kapalı Çarşı olsun veya buna benzer koleksiyonerler, üst segment koleksiyonerlerin ellerinde çok nadide aynı üç yüz bin lira istediğimiz tespihler kadar nadide olan bazı ürünler mevcut"ifadelerini kullandı.

KALİTEDEN DOLAYI O DÖNEM RENK DEĞİŞTİRDİĞİ FARK EDİLMİYOR
Tolga Tunç  bu tesbihlerin hikayesini ise şu şekilde anlattı"Bu tesbihler  şu an üretilen ürünler değiller Osmanlı dediğimiz tespihler zaten Osmanlı zamanından kalanlardır. Bunların günümüzde işlenmiş modern hale getirmiş, tıraşlanmış modelleri de vardır ama bizim bu tarz yüksek fiyatlarda olanlar o günden bugüne kadar el değmemiş olanlardır. Bunlar Osmanlı zamanında aslında üretim amaçları tesbih yapımı değil o zaman yurt dışına ihracat amaçlı kol düğmeleri yani kullandığımız bugün düğmeleri,  yaka düğmeleri yani gömleklerin üzerinde kullandığımız yapma amacıyla üretilmiş bir madendir. Bugün günümüzde  birçok laboratuvarını inceleyip hala aynı formülü bulamadıkları söyleniyor. Bunun nedeni de şudur; düğmeler üretiliyor yurt dışına ihraç ediliyor. Edildikten sonra bunların rengi değişiyor diye bize tekrar iadesi geliyor. İade geldikten sonra fabrikanın kapanma kararı alınıyor. Aslında kaliteden dolayı renk değiştirdiğini o an fark edemiyorlar. Ama zamanla bu fabrika kapandıktan sonra düğmeden ziyade işte evlerde küllükler, kapı kolları, buna benzer  tespihler olsun bu tarz şeylerde bugün günümüzde plastiği kullandığımız her yerde o günler bunlar kullanılmış"şeklinde konuştu.

ŞU ANKİ BAZI ÜRÜNLERİN GRAMI ALTINDAN PAHALI
Tolga Tunç"  Genelde bunların meraklıları vardır. Aslında şöyle söyleyeyim bu ürünleri alanların birçoğu koleksiyonerdir. Yani bu zengin veya fakir bu tarzı ayrıma dayalı bir durum değildir. Bazı insanlar araba almak yerine tespih alıyor. Bazı insanlar çok pahalı evlerde oturmak yerine tespih alıyor. Bu insanların arz ve talebine göre değişti . Bu evlerde, arabalarda nasıl insanların tercihine göre değişkenlik gösteriyorsa tespih koleksiyonerleri de böyledir.  Herkes de tabii üç yüz bin liralık, beş yüz bin liralık bir tespih bulunacak diye bir zorunluluk yok. Tespihler çok düşük rakamlardan olmayan rakamlara kadar gidebiliyor.  Bu sene almış olduğunuz ürünleri seneye muhakkak daha fazlasına satmak gibidir.  Hatta bunların birçoğu gramla satılır. Şu anki bazı ürünlerin gram fiyatları da altından daha pahalıdır. Ben tespih alıp da veya koleksiyon yapıp da zarar eden insana  yaklaşık 15  yıldır bu camianın içerisindeyim hiç denk gelmedim. Tespih alıp da asla kimse zarar etmez. Ha tabii bundan kastımız koleksiyonluk ürünlerdir zarar etmezler" ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi