Doğu Karadeniz'in yüksek yaylalarından, hüzünlü türkülerinden sonra en bilineni belki de o eşsiz lezzet: Kuymak. Peki, bu yöresel tat tam olarak nedir ve nasıl yapılır?

Kuymak malzemeleri

Bir kere yediğinizde vazgeçemeyeceğiniz lezzet: Tuzlu Kavanoz Kurabiyesi tarifi Bir kere yediğinizde vazgeçemeyeceğiniz lezzet: Tuzlu Kavanoz Kurabiyesi tarifi

2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu
1su bardağı su (oda sıcaklığında)
1 kase kolot peyniri
1/2çay bardağı kaynar su
1 silme tatlı kaşığı tuz

Kuymak nasıl yapılır

Öncelikle derin bir tencerde oda sıcaklığında tereyağı veya margarini eritin.
Eritilmiş yağın içine mısır ununu ekleyin ve sürekli olarak mısır ununu kokusu çıkana kadar karıştırmaya başlayın.
Mısır ununu hafif bir şekilde rengi pembeleşene kadar kavurmaya devam edin
Ancak mısır ununun kavrulduğu ateşi kademeli olarak ayarlayın ve yanmamasına özen gösterin. Mısır unu hızlı bir şekilde yanabilir, bu nedenle sürekli olarak takip edip karıştırmaya devam edin.
Dipnot olarak kuymak yapımında mısır unu çok fazla kavrulmamalıdır.
Kavrulmuş mısır ununun üzerine 2 su bardağı suyu ekleyin. Karışımı sürekli sıcaklık aralıkları pişirmeye başlar. Karışım koyu bir kıvamda olmalıdır.
Muhlama için kullanılan peynir kuymak peyniri diye de bilinen Trabzon kolot peyniridir.fakat illaki kolot peyniri olmak zorunda değildir. Elimizde kolot pyniri yoksa dil peyniri, yağlı çeçil peyniri, hatta kaşar bile kullanabiliriz.
Bunun yanında daha kolay bulunan lor peyniri ve beyaz peynirde kuymak yapımında gönül rahalığıyla kullanılabilir.
Terayağı ve mısır ununu kavurduğumuz tencere içerisine lor peyniri, kaşar peyniri ve beyaz peyniri ekleyebiirsiniz.
Bu aşamada içerisine tuz ekleyebilirsiniz.
Burada tuz kullanımı önemlidir. Eğer kullandığınız peynirin tuz oranı fazlaysa kuymak tuzu hemen belli der ve lezzetinin önüne geçer.
Kuymak kııvamanı alana kadar peynirler akışkan bir şekilde süzülene ve topaklanmalar tamamen gidene kadar karıştırılmalıdır.
Kuymak kıvamını aldıktan sonra ocaktan alın ve kuymağı sıcak bir şekilde servis edin.
Kuymağın lezzeti genellikle uzun kahvaltı sofralarında çıkar. Siz okuyucularımıza bir öneri verecek olursak yapmış olduğunuz kuymağı mısır ekmeği ile servis ediniz. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi