Güllaç, iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı olarak her Ramazan ayında sofralarımızı şenlendiriyor. Peki, bu lezzeti evinizde nasıl hazırlayabilirsiniz? İşte size kolay ve pratik bir rehber.

Osmanlı saray mutfağının gözde tatlısı güllaç, Ramazan ayının simgelerinden biri olmayı sürdürüyor. Bu lezzetli ve hafif tatlıyı evinizde hazırlamanın püf noktalarını keşfedin.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tatlı ihtiyacımız da artıyor. Güllaç, hem lezzetli hem de hafif bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Nasıl mı? İşte detaylar...

GÜLLAÇ TATLISI TARİFİ

MALZEMELER

12 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Üzeri için:

Toz Antep fıstığı
Kiraz şekerlemesi

Pastane usulü Un Kurabiyesi tarifi: Ağızda dağılan lezzet Pastane usulü Un Kurabiyesi tarifi: Ağızda dağılan lezzet

TARİF

Öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekle geldiyse süt hazır durumda demektir.
Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.
Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamalıdır.
Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
Üzerini isteğe göre toz antep fıstığı, kiraz şekerlemeleri gibi süslerle renklendirerek servis edebilirsiniz.

Ramazan ayının geleneği haline gelen güllaç tatlısı, hem tarihçesiyle hem de lezzetiyle sofralarımıza zenginlik katıyor. Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen bu tatlıyı yapmak sandığınızdan daha kolay. Yukarıdaki tarif ve ipuçları ile güllaç, iftar sofralarınızın yıldızı olmaya aday. Deneyin ve bu eşsiz lezzetin tadını çıkarın. Ramazan ayının tadını çıkarmak için daha ne bekliyorsunuz?

Editör: Haber Merkezi