Ekşili kuru dolma, evde yapımıyla ayrı bir keyif sunan Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu tarif, kuru patlıcan ve biberlerle hazırlanan, içi bol baharatlı ve nar ekşisi ile tatlandırılmış enfes bir dolma çeşididir.

Eğer evde farklı ve doyurucu bir lezzet denemek istiyorsanız, ekşili kuru dolma tam size göre! Bu rehber, adım adım ekşili kuru dolma yapmanıza yardımcı olacak ve mutfakta geçireceğiniz zamanı keyifli hale getirecek.

Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan ekşili kuru dolmayı kendiniz yapmaya hazır mısınız? Bu detaylı tarif, ev yapımı ekşili kuru dolmanın nasıl hazırlandığını adım adım göstererek, mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak.

EKŞİLİ KURU DOLMA TARİFİ

MALZEMELER

Herkes bu tarifi arıyor: Damak çatlatan Kardelen Tatlısı tarifi Herkes bu tarifi arıyor: Damak çatlatan Kardelen Tatlısı tarifi

12 adet kuru patlıcan
12 adet kuru biber
1,5 su bardağı baldo pirinç
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı sumak
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 küp şeker
1 adet domatesin rendesi
Taze nane
Maydanoz
Tuz karabiber

Sosu için

Patlıcanları kaynattığınız su (süzülmüş ısıtılmış)
1 yemek kaşığı nar eksisi
Tuz şeker
Zeytinyağı

TARİF

Patlıcan ve biberleri iyice yıkayıp suda 10 dk kaynatıp soğuk suya alıp süzün.
Soğanı ufacık doğrayın ve zeytinyağın da (2 y. k kadar) kavurun.
Pirinç, baharat ve salça sıra ile ilave edin. Domates rendesi ilave edin 1-2 dk pişirip 1/2 su bardağı su ilave edin ve kapağı kapalı 5 dk kadar pişirin. Amaç hafif pirinci öldürmek pişirmek değil.
Hazır olunca bir kaba alıp nar ekşisi, limon suyu nane ve maydanoz ilave edin.
Patlıcan ve biberleri bir parmak kalacak şekilde harç ile doldurun. Tencereye patlıcanları dizin. Üzerine biberleri dizin.
Onları kaynattığınıp ayırdığınız sudan 1 buçuk su bardağı ısıtıp süzün.

Ekşili kuru dolma, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir ve evde yapımı, yemek yapma sürecine yeni bir heyecan katabilir. Bu tarifi uygulayarak, hem kendinizi geliştirebilir hem de ailenize ve misafirlerinize unutulmaz bir yemek deneyimi sunabilirsiniz. Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Editör: Haber Merkezi