Un helvası, Türkiye'de özel günlerin ve buluşmaların vazgeçilmez tatlılarından biridir. Bu rehber, evde şerbetli ve çıtır çıtır un helvası yapmanız için gereken her şeyi sunuyor.

Mis gibi kokusu ve çıtır çıtır dokusuyla un helvası, sofralarınızı şenlendirecek muhteşem bir seçenek. İşte, tam ölçülü ve lezzet garantili un helvası tarifi!

Pastaneleri kıskandıracak enfes Kazandibi tarifi Pastaneleri kıskandıracak enfes Kazandibi tarifi

Ev yapımı un helvası, hem lezzetli hem de yapımı oldukça basit bir tatlıdır. Bu tarif, her adımda un helvasının nasıl mükemmel hale getirileceğini detaylandırıyor.

Tam Ölçülü Un Helvası

Malzemeler:

2 su bardağı un

1 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti İçin;

2,5 su bardağı su

1,5 su bardağı tozşeker

Tam Ölçülü Un Helvası Yapılışı:

İlkönce şerbetini hazırlayalım.

Bir tencereye tozşeker ve suyu alarak kısık ateşte erimesini sağlayalım.

Geniş ve çelik tencereye sıvıyağ ve unu alalım.

Unun kokusu çıkana kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuralım.

Unun kokusu çıkınca ocağın altını kısalım.

Unun rengi koyulaşıncaya kadar kavuralım.

Arzu edilen renge ulaşınca, ocaktan aldığınız ılık şerbeti üzerine dökelim.

Dökerken sıçramalar olabilir, dikkatli olun.

Şerbeti döktükten sonra çekmesi için hızlı hızlı karıştıralım.

Kaşığın arka tarafıyla iyice bastırarak, karıştıralım.

Helvanız ılındıktan sonra bir kaşığın içine alınır ve ters çevrilerek servis tabağına alınır.

Soğuduktan sonra arzuya göre tarçın veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz.

Püf Noktası:

Unun kavrulurken topaklanmaması için, unu öncesinde elemeye özen gösterin.

En kısık ateşte, un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın.

Unun sıvı yağla birlikte, güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.

Unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında, şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir.

Unun rengi kahverengiye yakın bir renk aldığında helvanıza azar azar şerbetini vermeye başlayın.

Şerbetini süt- şeker ya da su-şeker karışımı şeklinde hazırlayabilirsiniz.

Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır.

Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız. Şerbetini azar azar vermeye de özen gösterin.

Dilerseniz kaşıkla, dilerseniz de dondurma kaşığıyla şekil verebilirsiniz.

Mini muffin ya da kek kalıplarına aktararak da şekil verme işlemini yapabilirsiniz. Burada işin sırrı helva henüz sıcakken şekil vermek ve eğer kaşıkla şekil veriyorsanız kaşıkları öncesinde hafifçe ıslatmakta saklı.

Böylelikle kaşığa yapışmayacak ve çok kolay bir şekilde forma gireceklerdir.

Tam ölçülü un helvası tarifi ile evinizde geleneksel bir lezzeti canlandırabilirsiniz. Bu basit adımlarla, herkes tarafından sevilen bu tatlıyı kolayca hazırlayıp, ailenize ve dostlarınıza sunabilirsiniz. Şerbeti ve unun mükemmel uyumu, her lokmada sizi geleneksel Türk tatlılarının derinliklerine götürecek. Şimdi malzemelerinizi hazırlayın ve bu eşsiz lezzeti deneyimleyin. Afiyet olsun!