Evde soğuk baklava yapmanın püf noktaları, en lezzetli haliyle karşınızda. Süt şerbeti, kakao ve Antep fıstığıyla birleşen bu tarif, geleneksel tatları modern bir dokunuşla denemek isteyenlere hitap ediyor.

Pastanelere meydan okuyun: Herkesin peşinde koştuğu Alman Pastası tarifi Pastanelere meydan okuyun: Herkesin peşinde koştuğu Alman Pastası tarifi

Soğuk Baklava Malzemeleri

1 paket baklavalık yufka
200 gram tereyağı (yaklaşık 14 yemek kaşığı)
1ç ay bardağı sıvı yağ

Soğuk baklavanın arası için:

1 su bardağı Antep fıstığı (200 ml)

Şerbet için:

2,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su

Üzeri için:

1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
80 gram kadar rendelenmiş çikolata

Soğuk Baklava Nasıl Yapılır?

Soğuk baklava yapımına ilk olarak şerbetimizi yapmak ile başlayalım. Tencere alalım ve içerisine şerbet için gerekli olan su, süt ve şekeri koyalım. Şeker eriyene kadar güzelce karıştıralım. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alarak bir kenarda soğumaya bırakalım.
Tereyağını bir sos kabında eritelim. Üzerinde oluşan köpükleri alalım. Köpükleri toplamak için süzgecin içerisine bir kâğıt havlu yerleştirebilir ve öylece süzebilirsiniz.
Süzme işleminde köpükten ayrılan tereyağının içerisine sıvıyağı ekleyelim.
Yufkalarınızı tezgaha serelim ve kullanacağımız borcam boyutunda yufkaları keselim.
Yufkaları ikiye ayıralım.
Alt tabana 20 adet üst tabana 22 adet yaprak olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Baklavanın üzeri için hazırladığınız yufkalarınızı temiz bir beze saralım ki yufkalarımız kurumasın.
Borcamı yağlayalım ve ardından bir yaprak yufka serelim tekrar fırça yardımıyla yağlama işlemi yapalım.
Her yufkanın arasını yağlayarak bu işlemi devam ettirelim.
En son yufkayı serip üzerine yağ sürmeden fıstıklarımızı yufkanın üzerine yayalım.
Ardından biraz yağ gezdirelim.
Ayırdığımız diğer yufkaları da yağlayarak sırasıyla üst üste dizelim.
Biten yağlama işleminden sonra yufkalarımızı kare kare keselim ve üzerine kalan yağı sürelim.
170 derece önceden ısıtılmış fansız fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Pişme işlemi yaklaşık 45 dakika sürecektir. Siz yine de kontrollü pişirme yapın.
Baklavanın pişmesinin ardından 10 dakika kadar dinlendirelim.
İlk sıcağı çıkan baklavalarımızın üzerine hazırladığımız soğuk şerbeti kepçe yardımıyla gezdirelim. Şerbetin dökülmediği yer kalmaması gerekir.
Ardından tatlının üzerine dökmek için kakao ve pudra şekerini karıştırın ve serpin.
Son olarak Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi