Sabahları evi mis gibi açma kokusuyla doldurmak istemez misiniz? Bu kolay ve leziz açma tarifi ile artık her sabah tazecik açmaların keyfini çıkarabilirsiniz. İşte detaylar...

Ev yapımı lezzetlerin vazgeçilmezi açmalar, artık dışarıdan alınmak yerine evde kolayca yapılabilir. Bu adım adım açma tarifi ile kahvaltılarınızı şenlendirecek, taze açmalar hazırlayabilirsiniz.

Evinizi taze açma kokusuyla saracak, ağızda dağılan lezzetler yaratmaya hazır olun. İşte, evde açma yapmanın kolay ve leziz yolu! Kahvaltılarınız artık daha da özel olacak.

Açma Tarifi

Malzemeler

1 su bardağı süt (200 ml)
1 su bardağı su (200 ml)
Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
4,5 su bardağı un
Tereyağı

Üzeri için;

Yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
Mavi haşhaş

Şipşak hazırlanan Peynirli Gül Börek tarifi: İçi pofuduk, dışı çıtır çıtır Şipşak hazırlanan Peynirli Gül Börek tarifi: İçi pofuduk, dışı çıtır çıtır

Açma Nasıl Yapılır?

Hamuru için yoğurma kabına ılık süt, ılık su, sıvı yağ, instant maya, toz şeker ve tuzu alarak malzemeleri tel çırpıcı ile karıştıralım.
Ardından yavaş yavaş unu ekleyelim ve hamuru yoğurmaya başlayalım.
Yavaş yavaş unu ekleyerek hamuru yoğurmaya devam edelim. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
Hamur toparlandıktan sonra üzerine streç film ve temiz bir bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
Sürenin sonunda streci çıkartalım ve hamuru un serptiğimiz tezgaha alarak toparlayalım.
Ardından 10 eşit parçaya keselim ve beze haline getirelim. Eğer tartınız varsa 85-90 gram hamurlar kesebilirsiniz.
Daha sonra uygun bir tepsinin tabanına çok az sıvı yağ alıp yayalım.
Bezeleri tepsiye yerleştirelim ve üzerlerine de sıvı yağ sürelim. Bu şekilde yaklaşık 15-20 dakika bekletelim.
Sürenin sonunda bezeleri ters çevirelim ve üzerlerine oda ısısındaki tereyağından yerleştirelim.
Tezgaha biraz sıvı yağ döküp yaydıktan sonra hamurları tezgaha alalım. Elimizle bastırarak açmaya başlayalım.
Üzerinde kalan yağı da elimizde hamura yedirdikten sonra hamurun kenarlarını içe doğru kıvıralım ve bu şekilde saralım.
Hazırladığımız ruloyu kendi etrafında bir çevirelim. Ardından uçlarından birleştirerek hamura daire şeklini verelim.
Daha sonra hazırladığımız açmaları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde yerleştirelim.
Üzerlerine bolca çırpılmış yumurta sarısı sürelim.
Ardından isteğe bağlı olarak susam, çörek otu veya mavi haşhaştan istediğimiz kadar serpelim.
Açmalarımız fırına girmeye hazır. Yaklaşık 20 dakika kadar hamurları bu şekilde mayalanmaya bıraktıktan sonra 190 derece fırında alt üst fansız ayarda yaklaşık 30 dakika pişirelim. 

Evde açma yapmak, bu tarifle hem pratik hem de son derece lezzetli. Mis gibi kokusu ve ağızda dağılan dokusuyla, bu açmalar kahvaltılarınızın yıldızı olacak. Adım adım tarifi takip ederek, evde açma yapmanın keyfini çıkarın. Taze ve ev yapımı açmalarla sabahlarınızı güzelleştirecek bu tarif, ailenizi ve misafirlerinizi mutlu etmenin en lezzetli yolunu sunuyor. Şimdi bu harika tarifi deneyin ve kahvaltı sofralarınıza ev yapımı bir lezzet katın.