Pratik ve lezzetli bir kısır tarifi için doğru yerdesiniz. İçerisinde bulunan taze yeşillikler ve doyurucu bulgur ile kısır, Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Bu rehberde kısırın yapılışı, kullanılan malzemeler ve püf noktalarını bulacaksınız.

Kısır Malzemeleri

6 çay bardağı kısırlık bulgur (köftelik bulgur olarak alabilirsiniz)

5 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası

1 demet maydanoz

6 dal yeşil soğan

7-8 yaprak taze nane

8 yaprak marul

Domates (isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz. Özellikle yaz mevsiminde yaz domatesini küçük küçük doğrayabilirsiniz.)

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

İsteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı kimyon

1 limonun suyu

1 tatlı kaşığı sumak

Dışarıdan almaya son: 4 malzeme ile Tahin Helvası tarifi Dışarıdan almaya son: 4 malzeme ile Tahin Helvası tarifi

Yarım çay bardağı nar ekşisi

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Kısır Nasıl Yapılır?

Kısır yapımı için 6 çay bardağı kısırlık bulguru derin bir kaba alalım.

İnce bulgurun üzerine 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası ekleyelim. Kaşığın arka kısmını kullanarak salçayı bulgura iyice yedirelim.

1 yemek kaşığı domates salçasını da aynı şekilde ekleyerek karıştıralım. İsterseniz salçaları aynı anda ekleyebilirsiniz.

Üzerine 5 su bardağı sıcak su ekleyelim.

Derin kabımızın üzerine kapak kapatalım ve ince bulguru yumuşamaya bırakalım.

Yeşillikleri güzelce yıkayalım.

Marulu ince ince doğrayalım.

Taze naneyi ince ince doğrayalım.

Yeşil soğanı ince ince doğrayalım ve maydanozu da aynı şekilde doğrayalım.

İnce bulur suyunu çekip yumuşadığında doğradığımız yeşillikleri üzerine ekleyelim.

Yaz mevsimindeyseniz mevsiminde domatesleri küçük küçük doğrayarak karışıma ekleyebilirsiniz.

Malzemeleri eklediğimiz domatesleri karıştıralım.

Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı sumak ve kimyonu ekleyelim.

1 limonu limon sıkacağında sıkalım ve çekirdeklerini ayıralım.

Sıkılan limonu kısır harcının üzerine ekleyelim.

Yarım çay bardağı zeytinyağını da ekleyelim. Zeytinyağı kullanmayanlar Ayçiçek yağı ekleyebilir.

Tüm kısır malzemelerini ekledikten sonra kısırı güzelce karıştırıp servis tabaklarına alabilirsiniz.

Dilerseniz servis tabağına salatalık turşusu koyabilirsiniz. Salatalık turşusunu isteğe bağlı olarak kısırın içine de ekleyebilirsiniz.

Salatalık, domates gibi ürünlerle servis tabağınızı süsleyebilirsiniz.

Sunum önerisi olarak kâseye kısırı koyup ters çevirerek sunum tabağında servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi