MasterChef'in yeni bölümünde yarışmacılar, kendi yaptıkları güllaç yaprağı ile tatlı yarıştı. Peki bu geleneksel tatlımızın yaprağını ve kendisini evde nasıl hazırlarız? İşte ev yapımı güllaç tarifi!

Evde güllaç yapımı ile ilgili aramalar hız kazandı. MasterChef'in yeni bölümünde kendi yaptıkları güllaç yaprağı ile güllaç tatlısı yapan yarışmacılar kıyasıya mücadele etti. Program sonrasında 'güllaç yufkası ve güllaç yaprağı neyden yapılır' sorularının yanıtı araştırılıyor. Peki, evde güllaç nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Güllaç geleneksel ama bir o kadar pratik bir tatlı tarifi. Türk mutfağının medar-ı iftiharı bu sütlü tatlıyı sofralarınızdan, güllaç yaprağını mutfaklarınızdan eksik etmek istemeyeceksiniz. Osmanlı Saray mutfağından günümüze kadar geleni, gelirken de tadının güzelliğini hiç kaybetmeyen güllaç tarifimi denemelisiniz. Güllaç yufkası ya da güllaç yaprağı yapımı ile güllaç tarifini sizler için hazırladık. İşte tarifi...

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

12 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Bir dilim kimseye yetmeyecek: Pandispanya ve kahve ile Nefis Tiramisu tarifi Bir dilim kimseye yetmeyecek: Pandispanya ve kahve ile Nefis Tiramisu tarifi

Üzeri için:

Toz Antep fıstığı
Kiraz şekerlemesi

Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Güllaç tatlısını yapmak için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alarak ısıtıyoruz, şekerler tamamen erisin. Bu aşamada sütü çok fazla ısıtmanıza gerek yok, şekerin erimesi yeterli olacaktır.
Daha sonra sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakıyoruz. Eğer el yakmayacak şekilde ısıttıysanız tekrar ılıması için beklemenize gerek olmayacaktır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı.
Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.
Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.
Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 6. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.
Kalan şekerli sütün içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Burada kullandığınız gül suyunun kozmetik ürünü olmamasına dikkat etmelisiniz.
Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında muhafaza edelim.
En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz. Ben toz antep fıstığı ve kiraz şekerlemeleri ile süsledim. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi