Ev yapımı çiğ köfte, dışarıdan alınanlardan çok daha sağlıklı ve lezzetli olabilir. İşte bu yüzden, evde çiğ köfte yapmanın püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz. Gerekli malzemeler ve aşama aşama yapılışıyla bu rehber, çiğ köfte yapmanın en kolay yolunu gösteriyor.

Evde lezzetli bir çiğ köfte yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. İster dürüm, ister porsiyon olarak sunun, bu tarif tüm ailenizin beğenisini kazanacak. Bulgurunuzun doğru şekilde şişmesi ve harcın kıvam alması için gereken tüm detayları bu rehberde bulabilirsiniz.

Lezzetli bir çiğ köfte yapımı için doğru teknikler ve malzemeler şart! Evde çiğ köfte yaparken kullanacağınız malzemelerin tazeliği ve kalitesi, sonucu büyük ölçüde etkiler. Bu rehber, mükemmel çiğ köfteyi nasıl yapabileceğinizi adım adım anlatıyor.

MALZEMELER

1,5 su bardağı çiğ köftelik esmer bulgur (200 ml su bardağı)

1 su bardağı sıcak su

2 yemek kaşığı isot

2 tatlı kaşığı tuz

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı domates salçası

Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı! Böreğiniz fırından çıkınca sönüyor mu? İşte kabarmış ve çıtır kalan böreklerin sırrı!

2 yemek kaşığı nar ekşisi

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 adet limonun suyu

(Yanında tüketmek için; lavaş, kıvırcık ya da göbek marul kullanabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI

Evde çiğ köfte yapımı için uygun bir kap içerisinde 1,5 su bardağı esmer bulguru koyun. Ardından üzerine sıcak suyu ekleyin ve 15 dakika boyunca bulguların yumuşayıp şişmesi için üzerini güzelce kapatıp bekleyin. Bu süre kullandığınız bulgurun cinsine göre kısalabilir ya da uzayabilir.

İyi bir sonuç elde etmek için kullandığınız bulgurun çiğ köftelik esmer bulgur olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Bulguların yumuşamasını beklediğiniz sırada diğer malzemelerin hazırlanışına geçebilirsiniz.

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı yemeklik olacak şekilde ince doğrayın. Dilerseniz soğanı rendeleyebilir ya da robottan geçirebilirsiniz fakat bu şekilde küçük küçük doğramak çiğ köftenizin lezzetini arttıracaktır.

Doğranan soğanları avcunuzun içine alarak güzelce sıkın ve soğanın acı suyu çıkarın.

15 dakika geçmesinin ardından bulgurun üzerini açın. Bulgurun çiğ köfte için doğru kıvamı aldığını anlayabilmek için bulgurdan bir parça alın ve elinizle sıkın. Bulgurunuz elinizde şekil alıyorsa güzelce şişmiş ve kıvama gelmiş demektir. Eğer kıvam almıyor ve dağılıyor ise üzerine biraz daha sıcak su ekleyerek kıvam almasını sağlayabilirsiniz.

Hazır olan bulgurları çiğ köfte yoğurma tepsisi üzerine alın. Üzerine tuz ve isotu ekleyerek yoğurmaya başlayın.

Suyu sıkılan soğanları ekleyin ve iyice karıştırmaya devam edin.

Çiğ köfte harcınıza domates salçası, biber salçası, yoğurt, sıvı yağ, limon suyu, nar ekşisini ilave edin.

Çiğ köfte harcını yarım saat kadar iyice yoğurun. Bu aşamada malzemeleri güzelce yedirebilmek önemli. Çiğ köfte için kullanacağınız isotun iri taneleri olması ve yağlı olması çiğ köftenin harcının rengini alması açısından önemlidir.

Çiğ köfte harcı istediğiniz kıvama geldiğinde elimize bir parça alın, bu parçayı sıkarak şekil verin. Çiğ köfte yapılışı sırasında eldiven kullanmak çiğ köftenin pürüzsüz olmasını sağlar. Ara sıra ellerinizi ıslatmanız daha iyi şekil verebilmenize yardımcı olur.

Şekil verme işlemi ardından çiğ köftenizi servise hazırlayabilirsiniz. Servis sırasında marul, limon, maydanoz, nar ekşisi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda çiğ köftenizi lavaş arasına koyarak dürüm şeklinde tüketebilirsiniz.

Artık evde çiğ köfte yapmanın ne kadar kolay ve zevkli olduğunu gördünüz. Bu tariflerle, çiğ köftenizi ister porsiyon ister dürüm şeklinde hazırlayarak sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Sağlık ve lezzeti bir arada sunan bu tarifler, sofralarınızın yıldızı olmaya aday. Afiyet olsun!