Sanat, felsefe, edebiyat, şiir ve müzik alanında yapıtlarıyla, yaşamlarıyla düşünce biçimleri ve eylemleriyle çağının ruhuna başkaldırmış, seçilmiş insanlara, bilgelere ve filozoflara hayranım. 

Bu yüzden sık, sık bilgelerin, filozofların, sanatçıların ve seçilmiş insanların eserlerini, şiirlerini, rubailerini ve sözlerini sizlerle paylaşıyorum. 

1--Dünyanın ilk yaradılış maddesini su olduğunu iddia eden Thales’e birisi sorar. “Size göre dünyada biricik ve devamlı olan şey nedir? 
“Ümit “ diye cevap verir filozof; zira bizi en son bırakan budur. 

2--Meşhur Rus yazar Tolstoy’a “Nasıl mutlu olursunuz?” demişler. Tolstoy, “Sahip olduğum şeylere sevinerek, sahip olamadıklarıma üzülmeyerek” demiş. 

3—Kendisine hakaret edilen Hz. İsa’ya “Niçin karşılık vermediniz?” diye sorduklarında “Herkes yanında olandan verir” demiş. “Onda olan benim yanımda yoktu.”

4—“Yaşlılık yıllarında niçin kendinizi bu kadar yoruyorsunuz?” diye soranlara Victor Hugo “ Dinlenmek için önümde sonsuz bir hayat var” demiş. 

5—Necip Fazıl’a sormuşlar, “Üstat özel arabanız yok mu?” Necip Fazıl “Var, ama ona en son bineceğim” demiş. 

6—Büyük İskender hocası Aristo’yu, üst üste yığılmış insan kemikleri arasında bir şey ararken görür. “Ne arıyorsunuz hocam?” der. “Babanız Kral Filip’in kemiklerini” diye cevaplar Aristo. “Ama hangisinin kölelere hangisinin babanıza ait olduğunu bir türlü ayırt edemiyorum” der.

7—“İki âlem vardır: İlki varlık âlemi, ikincisi mana âlemi. Varlık âlemi gündüz gibidir, olanı biteni açıkça görürsün. Mana âlemi ise gece gibidir, onu görmek için mutlaka gönül ışığını yakmanız gerekir.” der Mevlana…

8—Hekimlik bedeni, bilgelik ruhu iyileştirir. (Demokritos) 

9—Tarikat ve cemaatler yoksulluktan besleniyor. Üniversite öğrencileri barınacak yer bulamayınca tarikat ve cemaatlerin yurtlarına sığınıyorlar.

10- Yorulduk üstadım, öyle çalışıp koşmaktan değil, bir tutam şefkat aramaktan, bir tutam vefa aramaktan yorulduk. Çok severek haddimizi aşıyoruz, ya yanlış zamanın insanlarıyız, ya da insanlık için yanlış zamandayız.

11- Şair Recaizade Mahmut Ekrem’in küçük yaşta kaybettiği oğlunun ölümü üzerine yazdığı ağıt şiiri, Rahmi bey genç yaşta kaybettiği yakın arkadaşı 31 yaşında ölen bestekâr Şevki Bey için Bayati makamında bestelemiş;

Gül hazin, sünbül perişan bağı zarın şevki yok, 
Gelmiş ama neyleyim sensiz baharı şevki yok. 
Sanatçı Mustafa Keser bu hazin ve ağıt şarkıyı muhteşem yorumlamış. 

12- Yaratıklar üçe ayrılır diyor Mevlana. 1) Sırf akıl olan ve şehvetten arınmış melekler, 2) Sade şehvet olan hayvanlar, 3) Hem akıl, hem de şehvetten oluşmuş insanlar. İnsanların yarısı akıl, yarısı şehvet, yarısı melek, yarısı hayvandır. 
Açıkça insanoğlunda yaratıkların bütün halleri vardır.  

BİRAZ DA GÜLELİM, MEŞHUR BAADDİN FIKRALARI 

1—Faiz olmuş kredi, zina olmuş aşk, içki olmuş aslan sütü, rüşvet olmuş hediye, gıybet olmuş iki lafın beli… Şunu unutuyorlar sonradan görmeler, 
“Cehennem aynı cehennem…” 

2—“Hastayı kaybettik” “Başınız sağ olsun, öldü mü?”  “Yok, Azrail kaçırdı, fidye istiyor.”

3—Soğan, yağ, salça üçlüsüne ne katarsan kat, yemek oluyor. Buna rağmen yemek yapamayan kız bırakın da evde kalsın.

4—Erkek hata yapar, kadın kızar, erkek özür diler. Kadın hata yapar erkek kızar. Kızdığı için erkek özür diler. Mekanizma aynen böyledir.

5—Eğitim gerçeklerin öğretilmesi değildir, düşünmek için aklın eğitilmesidir. (Einstain) 

Şimdi bir dörtlüğün sırasıdır.
Ezelde muammaydık, sonradan âyân olduk,
Adem’le Havva’yı aştık, evrimle beyan olduk,
Cahaletle ve hurafelerle tutunduk hayata,
Kader kısmet diyerek yaşadık zaman olduk…(Mehmet Özata)
                        17 Kasım 2023 / Mehmet Özata