Misafirlerinizi şaşırtacak ve tatlı sohbetlerinize eşlik edecek bir tarif arıyorsanız, cevizli ve şerbetli kalburabastı tam size göre. İşte bu geleneksel lezzeti evinizde kolayca yapmanın yolları.

Ev yapımı tatlıların en güzellerinden biri olan kalburabastı ile mutfakta harikalar yaratmaya ne dersiniz? Hem pratik hem de enfes bu tarif, tatlı krizlerinizin yeni çözümü olacak.

Ceviz ve şerbetin muhteşem uyumuyla tanışmaya hazır mısınız? İster özel günlerinizde ister günlük tatlı ihtiyacınızda, kalburabastı her zaman imdadınıza yetişecek.

MALZEMELER

120 gram oda sıcaklığında tereyağı (8 yemek kaşığı)
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 tatlı kaşığı karbonat
3-4 damla limon
1 adet yumurta

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

İçi için:

120 gram ceviz içi

Servisi için:

2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

Bu börek sizi bambaşka yerlere götürecek: Yufkasız Tava Böreği tarifi Bu börek sizi bambaşka yerlere götürecek: Yufkasız Tava Böreği tarifi

TARİF

Öncelikle şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu karıştırarak kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra limon suyu sıkarak kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ardından ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
Tatlı için, un hariç bütün malzemeleri bir araya getirin ve güzelce karıştırın.
Karbonatın üzerine limonu sıkın ve köpürmesini sağlayın.
Azar azar unu ilave edin. Kıvamına göre 3,5-4 su bardağı kadar alacaktır.
Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
Cevizden biraz daha büyük olacak şekilde parçalar koparın ve yuvarlayın. İsterseniz süzgeçte ya da kullandığımız gibi bir kesme aparatının üzerine bastırarak şekil almasını sağlayın.
Cevizi ortasına koyarak nazikçe birleştirin.
Fırın tepsinize dizin, önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar 25- 30 dakika pişirin.
Fırından çıkınca sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti iyice çekince servis edin.

Kalburabastı, şerbetin tatlı sarmalı ve cevizin çıtır dokusuyla Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Bu tarifle, kalburabastıyı evinizde kolayca yapabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi