Örneğin, brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin pişirilmesi, içerisinde bulunan glukosinolat maddesinin antioksidan, antimikrobiyal ve antikanserojen etkilerini artırabilir. Bu maddenin, bu sebzelerde doğal olarak bulunan bir bileşen olduğunu ve onlara özgü tat ve koku verdiğini belirten Güngör, "Bu sebzelerin pişirilmesi, glukosinolatın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini artırır" dedi.

Güngör, havucun da pişirildiğinde besleyicilik değerinin yükseldiğini belirtti. "Havuç, içeriğindeki karotenin etkisiyle çiğ haline göre pişirildiğinde daha besleyicidir" dedi.

Ispanağın içerisinde bulunan lutein maddesi de benzer şekilde, ısıya maruz kaldığında daha besleyici olabiliyor. Lutein, maküler dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) indirgeyebilir. Ancak Güngör, "Ispanağın çiğ halindeki C vitamini pişmişe göre daha yüksektir. Bu nedenle, hangi besin maddesine ihtiyacınız olduğunu düşünerek fonksiyonel bir şekilde tüketim yapılabilir" diye uyarıyor.

Domatesin içeriğinde bulunan likopen maddesinin etkisi de ısıl işlem görmesiyle artar. Özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruma sağlayabilir. Ayrıca, mantar türlerinin pişirilmesi sonucu toplam antioksidan oranlarının çiğ haline göre yüksek değerlere ulaştığı bilimsel çalışmalarla desteklenmektedir.

Tansiyon kontrolüne 6 'doğal' öneri Tansiyon kontrolüne 6 'doğal' öneri

Bu bilgiler, besin tüketimi ve sağlık arasındaki ilişkinin anlaşılmasında önemli bir rol oynar. Besinlerin nasıl tüketildiği, içerdikleri besin maddelerinin vücuda ne kadar yarar sağladığını etkileyebilir. Bu nedenle, hangi besinlerin pişirilmesinin daha yararlı olduğunu bilmek, daha dengeli ve besleyici bir diyet oluşturmada yardımcı olabilir.

Haber Merkezi

Editör: Ulaş Odabaş