Bursa'nın geleneksel lezzetlerinden pideli köfte, yapımı zahmetli gibi görünse de oldukça basit ve lezzetli bir tariftir. Bu rehberde, evde nasıl pideli köfte yapabileceğinizi öğreneceksiniz.

Pideli köfte, Bursa mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bu tarif ile evde, Bursa'dakiler kadar lezzetli pideli köfte yapabilir, tüm ailenize bu eşsiz lezzeti sunabilirsiniz.

Bursa usulü pideli köfte, özel günlerinizde veya sıradan bir akşam yemeğinde sofranıza lezzet katacak. İşte, malzemeleri ve yapılışı ile pideli köfte tarifi!

MALZEMELER

Pastaneleri aratmayacak tarif! Kıtır kıtır Tuzlu Kurabiye tarifi Pastaneleri aratmayacak tarif! Kıtır kıtır Tuzlu Kurabiye tarifi

Köfte için;

500 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
10 gram karbonat
10 gram tuz

Tırnak pide için;

4 su bardağı un
1 paket maya
1,5 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber

Sunum için;

Yoğurt
Közlenmiş biber
Közlenmiş domates

TARİF

Pideli köfte yapımına ilk olarak köftenin hazırlanmasıyla başlanır. 1 adet kuru soğan rendelenir ve derin bir karıştırma kabında köfte için gerekli olan tüm malzemelerle karıştırılır. Karışım macun kıvamına gelene kadar ortalama 10-15 dakika boyunca yoğrulur. Yoğrulan köfte streç filme üzeri kapatılarak dinlenmesi için buzdolabına koyulur.
Köfte harcı dinlenirken tabanda kullanılacak tırnak pide yapımına geçilir. Unun yarısı yoğurma kabına alınır. Maya, tuz ve ılık su unun ortasına açılan havuza eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Ele yapılmayan bir kıvama gelene kadar yoğurma işlemine devam edilir. Pide büyüklüğünde göre açılır ve üzeri bir bezle kapatılarak mayalanması için bırakılır. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 10 dakika pişirilir.
Köfte harcı ve tırnak pidenin sonrasında pideli köfte sosu yapılır. Küçük bir sos tenceresinde sıvı yağ konulur. Ardından rendelenmiş domates ve domates salçası eklenir. Kimyon, karabiber, pul biber ve tuz ile baharatlandırılır. Sosun çekmesi beklenir.
Son adımda ise köftelere uzun ince şekil verilerek pişirilir. Tırnak pideler küçük küpler halinde kesilir. Tırnak pide parçaları domates sosuyla yumuşatılır ve üzerine köfteler yerleştirilir. İsteğe bağlı olarak yeniden sos ve tereyağı dökülür.
Son olarak servis aşamasında tabağın kenarına yoğurt, isteğe bağlı olarak da közlenmiş biber ve domates ekleyebilirsiniz.

Bursa pideli köfte tarifi ile evde kolayca harikalar yaratabilirsiniz. Bu detaylı rehber sayesinde, Bursa'nın tarihi lezzetini kendi mutfağınızda canlandırabilir, misafirlerinize ve ailenize gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi