Ev yapımı ekşili kuru dolmanın püf noktalarını öğrenmeye hazır mısınız? Hem lezzetli hem de doyurucu bu tarif, sofralarınıza farklı bir tat katacak. İşte, mutfakta harikalar yaratmanızı sağlayacak rehberiniz!

Mutfakta yeni bir şeyler denemek isteyenler için ekşili kuru dolma, mükemmel bir tercih! Bu geleneksel lezzeti evde yapmak sandığınızdan daha kolay ve eğlenceli. İşte, adım adım ekşili kuru dolma tarifi!

Pastane usulü Un Kurabiyesi tarifi: Ağızda dağılan lezzet Pastane usulü Un Kurabiyesi tarifi: Ağızda dağılan lezzet

Ekşili kuru dolma, Türk mutfağının unutulmaz lezzetlerinden biri. Bu lezzeti evinizde de yaşamak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Sizler için hazırladığımız bu tarifle, ekşili kuru dolmayı ustalıkla hazırlayabilirsiniz.

EKŞİLİ KURU DOLMA TARİFİ

MALZEMELER

12 adet kuru patlıcan
12 adet kuru biber
1,5 su bardağı baldo pirinç
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı sumak
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 küp şeker
1 adet domatesin rendesi
Taze nane
Maydanoz
Tuz karabiber
Sosu için
Patlıcanları kaynattığınız su (süzülmüş ısıtılmış)
1 yemek kaşığı nar eksisi
Tuz şeker
Zeytinyağı

TARİF

Patlıcan ve biberleri iyice yıkayıp suda 10 dk kaynatıp soğuk suya alıp süzün.
Soğanı ufacık doğrayın ve zeytinyağın da (2 y. k kadar) kavurun.
Pirinç, baharat ve salça sıra ile ilave edin. Domates rendesi ilave edin 1-2 dk pişirip 1/2 su bardağı su ilave edin ve kapağı kapalı 5 dk kadar pişirin. Amaç hafif pirinci öldürmek pişirmek değil.
Hazır olunca bir kaba alıp nar ekşisi, limon suyu nane ve maydanoz ilave edin.
Patlıcan ve biberleri bir parmak kalacak şekilde harç ile doldurun. Tencereye patlıcanları dizin. Üzerine biberleri dizin.
Onları kaynattığınıp ayırdığınız sudan 1 buçuk su bardağı ısıtıp süzün.
İçine diğer malzemeleri ekleyin ve dolmaların üzerine sosu dökün (videodaki şekilde).
Tencere boyundan ufak bir tabağı ters çevirin üzerine yerleştirin.
Kapağı kapalı içi hazır olana kadar pişirin. (yaklaşık 45 dk)
Ocağı kapatın ve tencerede dolmaları soğumaya bırakın. Sonra buzdolabına kaldırın.
Afiyet olsun.

Editör: Haber Merkezi