Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri olan ayva tatlısı, herkesin yapabileceği kadar basit, her damak zevkine uygun kadar leziz bir tarif.

Ayva tatlısı, kış mevsiminin en popüler tatlılarından biri. Bu tarif ile ayva tatlısını evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Ev yapımı bir ayva tatlısı ile sofralarınıza şenlik katın. İşte sizin için hazırladığımız, her adımı özenle anlatılan ayva tatlısı tarifi...

LEZZETİYLE KENDİNE HAYRAN BIRAKAN AYVA TATLISI TARİFİ

MALZEMELER

* 2 tane büyük boy ayva
* 8 çorba kaşığı kadar toz şeker
* 1 su bardağı kadar su
* Yarım çay bardağı kadar vişne suyu
* 1 tane çubuk tarçın
* 5 tane karanfil
* Yarım limonun suyu

Servisi için:

Pastanelere meydan okuyun: Herkesin peşinde koştuğu Alman Pastası tarifi Pastanelere meydan okuyun: Herkesin peşinde koştuğu Alman Pastası tarifi

* 100 gram kaymak
* 1 çorba kaşığı kadar toz antep fıstığı

TARİF

Ayva tatlısı tarifi için ilk olarak hazırlıklara ayvaların kabuklarının soyup ortadan ikiye keserek başlamak gerekiyor. Sonrasında ayvalar, kararmamaları için limonlu suyun içerisine kabukları ile beraber yerleştiriliyor. Ayva çekirdekleri ise daha sonra kullanılmak üzere bir kenara alınıyor.
Devamında ayva tatlısı yapımı için geniş bir tencere alınıyor ve ayvalar tek sıra halinde tencereye diziliyor. Her bir ayvanın üstüne ise toz şeker ilave ediliyor. Sonrasında su, ayva çekirdekleri, limon suyu, ayva kabukları ve malzeme listesindeki baharatlar tencerenin içerisine aktarılıyor. Tencere ocağa alınıyor ve orta ateşte, içerisindeki su kaynayana kadar ayvalar pişiriliyor.
Su kaynadıktan sonra vişne suyu da ilave ediliyor ve tencerenin kapağı kapatılarak ocak kısık ateşe alınıyor, tatlı pişmeye bırakılıyor. Ortalama bir saatin ardından suyunu iyice çekmiş ve renk almış ayvalar bir bıçakla kontrol ediliyor. Eğer ayvalar pişmişse ocaktan alınıyor ve dinlenmesi için bekletiliyor. Bir süre bekletilen ayvalar servis tabağına aktarıldıktan sonra üstüne tencerede kalmış olan şerbetinden de biraz gezdiriliyor. Üstüne ya da yanına kaymak konulup, üzerine de toz Antep fıstığı gezdirilerek soğuk ya da ılık şeklinde servis ediliyor.

Ayva tatlısı, şimdiye kadar denediğiniz tatlılar arasında farklı bir yer edinecek. Her lokmasında ayvanın eşsiz aroması, vişne suyunun hafif ekşiliği ve baharatların hoş kokusuyla damağınızda harika bir tat bırakacak. Bu tarif ile ayva tatlısını yapmak artık çok kolay. Özel günlerinizde, aile toplantılarınızda ya da kendinize tatlı bir mola vermek istediğinizde, bu leziz tarifi deneyin ve sofralarınızı tatlandırın. Afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi