Börek yapımı genellikle uzun ve zahmetli bir iş olarak bilinir, ancak Osmancık'ın meşhur Irgat böreği ile bu durum değişiyor. 20 dakikada hazırlanan bu muhteşem lezzet, ıspanak, peynir, patates gibi çeşitli iç malzemelerle de zenginleştirilebiliyor.

Irgat böreği, adından da anlaşılacağı gibi, Osmancık yöresine özgü, hızlı ve pratik bir börek tarifi sunuyor. Lezzetinin yanı sıra kolay yapımıyla da dikkat çeken bu tarif, herkesi birer börek ustası yapmaya aday.

Osmancık yöresinin vazgeçilmez lezzetlerinden Irgat böreği, pratikliği ve unutulmaz tadıyla mutfağınızın yeni favorisi olacak. 20 dakikada hazırlanan bu lezzet, Sevgili Mutfak kanalında detaylı bir şekilde anlatılıyor.

MALZEMELER

4.5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar su

İçi için

400 gram ıspanak

4 yumurta

3 yemek kaşığı tereyağ(yumurtayı pişirmek için)

4 yemek kaşığı sıvı yağ(yumurtayı pişirmek için)

200 gram rende kaşar

Tuz ,karabiber ,pul biber

Yufkaları yağlamak için

Sıvı yağ veya isteyen tereyağ eritip kullanabilir

IRGAT BÖREĞİ YAPIMI

Verilen ölçülerle güzel bir hamur yapılır. Tüm malzemeler bir kapta karıştırılıp yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığında.

7 beze yapılır.

Üstüne streç kapatılıp hamur yarım saat dinlendirilir.

Benim tavam büyüktü balık tavasının en büyük olanı ben o tavayı sırf börek yapmak için kullanıyorum.Eğer tavanız küçükse 8 beze yapın.

Bu arada ıspanakları yeterli bir şekilde yıkayıp kurutup ince ince doğrayın.

Elinize eldiven geçirin biraz ovup diriliğini giderin.

Tavaya tereyağ ve sıvı yağ koyup 4 yumurtayı güzelce pişirin tahta kaşıkla pişen yumurtayı ezerek küçük parçalara bölün.

Ispanağa ilave edin güzelce harmanlayın.

Rendelenmiş kaşarıda ilave edip baharatlarını koyup güzelce karıştırın.

Hamurları güzelce az un yardımı ile açın bütün yufkalar açılınca.

Pastaneleri aratmayacak tarif! Kıtır kıtır Tuzlu Kurabiye tarifi Pastaneleri aratmayacak tarif! Kıtır kıtır Tuzlu Kurabiye tarifi

Tavayı sıvı yağla yağlayıp bir tane yufka serin yufka pempeleşince altına bakın üst tarafına az sıvı yağ koyup çevirin.

Hemen ıspanaklı harç koyun.Yani harç kızaran yere konacak düzgünce serin ve bir yufka serin üzerini az yağlayın.

Yine ters çevirin pişen yüz üste gelecek yine ıspanak koyup düzeltin ve yufka serin yağlayıp çevirin.

7 bezeyi de böyle yapın en üstü boş olacak ıspanak olmayacak. Yani sayı önemli değil 6 7 8 beze olabilir tavanızın büyüklüğüne göre.

Orta ateşte içini çekerek pişirin ocaktan alıp temiz bir havlu kapatın.

Yanlız bir tarafından az havluyu açık bırakın hamur olmasın. Dilimleyip servis yapın. Okurken karışık görünsede en kolay böreklerden biridir.

Püf noktası:

Irgat böreği yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus hamurunuzu 5-6 dakika boyunca sürekli olarak karıştırmaktır. Özellikle makenide karıştırmıyorsanız 10 dakika boyunca bu işlemi uygulayabilirsiniz. Eğer kıtır bıtır yerine yumuşak bir böre yemek isterseniz yapmanız gereken tek şey ise nemli bir bezi böreğin üstüne sermek olacak. 

Irgat böreği, Osmancık'tan tüm evlere lezzet ve pratiklik taşıyor. Bu hızlı ve kolay tarif, geleneksel börek yapımını modern ve hızlı bir çözüme dönüştürüyor. Sevgili Mutfak'tan alınan sırlarla artık herkes, evinde bu muhteşem lezzeti kolayca yapabilir. Deneyin ve bu benzersiz tadı sevdiklerinizle paylaşın!

Editör: Haber Merkezi