Kendi işinin patronu olma hayali peşinden koşan 3 çocuk annesi Fadime Aslan, Bodrum'da Mandalinadan ürettiği patentli 18 ürünle başlayan yolculuğu Tokat'ta kadın kooperatifi çatısı altında yöresel lezzetlerle devam ediyor.

3 çocuk annesi Fadime Aslan (50), Türkiye'de şiddet mağduru kadınlardan yalnızca biriydi. Üstelik ülke genelinde elektronik kelepçeyle korunan 7 kadın arasındaydı. Ege bölgesinde ise tek korunan kadın o idi. Ancak ne gördüğü şiddet ne yaşadığı acılar onu bir gün kendi işinin patronu olma hayalinden alı koyamadı. Bodrum'da Bodrum Mandalinasından ürettiği patentli 18 ürünle başlayan yolculuğu Tokat'ta kadın kooperatifi çatısı altında yöresel lezzetlerle devam ediyor.

Başarı hikayesi

Bir dönemin Maliye Bakanı Sümer Oral'ın evini temizlemek üzere 20 yıl önce gittiği Muğla'nın Bodrum ilçesinde kısa sürede mutfağa terfi eden Bodrum Mandalinasından ürettiği 18 patentli ürünüyle başlayan başarı hikayesinin meyvelerini bugün yemeye başladı. 

İnşaat işlerinde çalışan eşinin 29 yıllık evlilik hayatları boyunca şiddetine maruz kalan şiddet gördükçe de acısını üretime çeviren taşı sıksa suyunu çıkartacak bir Anadolu kadını Fadime Aslan. Ülke genelinde elektronik kelepçeyle koruma altında olan 7 kadından biriydi. Boşanma aşamasında iken eşi kalp krizi sonucu vefat etti. Çocukları ve kendi için verdiği mücadeleden başarıyla çıkan Aslan ise, 'Hep hayalimdi' dediği iş kadını olma arzusunu girişimcilik ruhuyla hayata geçirdi. Bodrum Mandalinası ile başlayan lezzet yolculuğu, şimdi  Tokat'a özgü yöresel lezzetlerle devam ediyor. 

"İŞ KADINI OLMAK HEP HAYALİMDİ"

Bursa İnegöl’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı Bursa İnegöl’de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Tokat'ın Turhal ilçesinde Sınırlı Sorumlu Turhal İlçesi Kadın Girişimi Üretim İşletme Kooperatifi olarak hizmet veren 3 çocuk annesi Fadime Aslan, "20 yıl Bodrum'da yaşadım ve Bodrum'da yaşarken kendimi bir anda bir çalışmanın ortasında buldum. Aslında hayalimdi benim hep böyle iş kadını olmak hayalimdi. İlk işime temizlikle başladım. Daha sonrasında güzel bir konuma geldim. Şiddet mağduru kadınlardan biriyim aslında. 7 tane elektronik kelepçeyle korunan kadından biriyim. Ege bölgesinde tek bendim elektronik kelepçeyle korunan. Buna rağmen hayattan yılmadan bıkmadan ben üretime devam ettim. Bodrum'da mandalina ile ilgili birçok patentli ürün yaptım. Dünyada ilk bu ürünler ve patenti bütün hakları bana ait. Yapmış olduğum ürünler; mandalina dolmasından, ekşisisinden sütlacına pekmezine, pestiline kadar birçok ürün var. 18 tane patentli ürünüm var. Hayalim hep böyle bir kadın kooperatifi kurmaktı. Bodrum'da bunu başaramadığımız için hayalimin peşinden koşarak Tokat'a geldim ve buradaki bu kooperatif sevgisiyle ve gönüllülüğüyle şu an kurmuş olduğumuz kooperatifte zaten güzel bir çalışmalarımız oldu. Kadın emeğine değer katmak ve kadının emeğini değerlendirmek, kadına öz güvenini kazandırmak. Onu kazanırken de nasıl bir yol izleriz diye hep onlara destek olmak amacımız bunu da  başardığımıza inanıyorum. Ben başarmak için önce hayal ettim ve inandım. Azmettim ve başardım. Bütün kadınlara bunu yapmalarını tavsiye ediyorum. Kendi içlerindeki ışığı önce kendileri keşfetsin. Ben kadının var olduğuna ve bir birey olduğuna inanıyorum" diye konuştu. 
Sebze kuruları, reçel, marmelat ve konsantre ürünler, kışlık sos ve turşular, sirke, salça, mandalina kabuğu unu, mandalina ekşisi, mandalina reçeli ve marmelatı, erişte gibi birçok ürün ile hizmet verecek olan Fadime Aslan birlikte çalıştığı ekibine de teşekkür etmeyi unutmadı.

Editör: Haber Merkezi