Fırında pişen ratatouille, patlıcan, kabak, domates gibi sebzelerin harmanlandığı, düşük kalorili ve besleyici bir yemektir. Bu tarif, özellikle sağlıklı beslenmeyi tercih edenler için ideal.

Ratatouille tarifi, Fransız mutfağından sofralarımıza gelen, sebzelerin fırında pişirilmesiyle elde edilen lezzetli bir ara sıcak ya da ana yemektir. Yaz aylarında sevilen bu yemeği evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Patlıcan, kabak ve domatesin yanı sıra taze ot ve baharatlarla zenginleştirilmiş ratatouille, sağlıklı ve renkli bir yemek seçeneğidir. Bu tarif, misafirlerinize sunabileceğiniz şık bir alternatif oluşturur.

MALZEMELER

2 patlıcan

2 kabak

1 büyük boy domates

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

SOSU İÇİN

1 küçük kuru soğan

1 kapya biber

2 domates

4 dal taze kekik

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz şeker

Bir dilim kimseye yetmeyecek: Pandispanya ve kahve ile Nefis Tiramisu tarifi Bir dilim kimseye yetmeyecek: Pandispanya ve kahve ile Nefis Tiramisu tarifi

1 çay kaşığı karabiber

2 diş sarımsak

ÜZERİ İÇİN

1 kaşık zeytinyağı

Taze kekik

HAZIRLANIŞI

Domates sosunu hazırlamak için kapya biberini közleyin.

Mutfak robotunun içerisine közlediğiniz kapya biberi, kabuğu soyulmuş 1 domatesi atın, karıştırın.

Bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.

Soğanlar pembeleşip kokusu çıktığında mutfak robotundan çektiğiniz domates ve kapya biberi ekleyin ve pişirmeye devam edin.

Karışımın içerisine 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı karabiber ve 2 diş sarımsağı ekleyin.

Sosunuz kıvam alıp koyulaştığında ocaktan alın ve yarısını cam bir fırın kasesinin taban kısmına yayın.

Patlıcan, kabak ve domatesi bol suda yıkayın.

Her bir sebzeyi halka halka olacak şekilde, eşit kalınlıkta kesin.

Mümkünse patlıcanları tuzlu suda kısa bir süre bekletin.

Tüm sebzeleri bir karıştırma kabının içerisine alın ve çiğ sebzelerin üzerine yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin.

Üzerine yeteri kadar tuz ve karabiber ekleyin ve harmanlayın.

Domates sosu yaydığınız fırın kabına tüm sebzeleri halkaları birbirine yaslayarak dizin ve üzerine kalan domates sosunu gezdirin.

Bir miktar daha zeytinyağı ve taze kekik dalı ekledikten sonra fırın kabının üzerini önce yağlı fırın kağıdı, sonra alüminyum folyo ile kaplayın.

Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika pişirin.

Süre sonunda folyo ve kağıdı kaldırın. Bu şekilde de 20 dakika kızartın.

Sıcakken servis edin.

Ratatouille, taze sebzelerin fırında pişirilmesiyle hazırlanan, hem göze hem de damağa hitap eden enfes bir yemektir. Vegan ve vejetaryenler başta olmak üzere herkesin rahatlıkla tüketebileceği bu sağlıklı tarifi deneyerek yaz sofralarınıza renk katabilirsiniz. Hem besleyici hem de düşük kalorili olan ratatouille, sağlıklı yaşam tarzını benimseyenler için mükemmel bir seçenek.

Editör: Haber Merkezi