İster özel bir davet, ister günlük bir akşam yemeği için, İzmir köftesi evinizde lezzet şöleni yaratmanızı sağlayacak.

Bu kapsamlı rehber, İzmir köftesinin nasıl yapıldığını adım adım anlatıyor ve başarılı sonuçlar için püf noktaları sunuyor.

Patates, domates ve özenle seçilmiş baharatlarla hazırlanan İzmir köftesi, sofralarınızı zenginleştirecek.

İzmir Köfte Tarifi

Malzemeler

Köftesi için:

500 gram az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1/2 (yarım) demet maydanoz
1,5 su bardağı bayat ekmek içi
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kekik
Tuz

Diğer malzemeler;

4 adet domates (3 adedi sosu için, 1 adedi de üzerine dilimlemek için gerekiyor)
4 adet patates (ufaksa 5 tane de koyabilirsiniz)
3 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı salça (tercihen karışık)
3 yemek kaşığı sıvı yağ (sos için)

Kızartmak için:

Sıvı yağ

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

Mini Bazlama: Kahvaltı sofralarınızı şenlendirecek tarif Mini Bazlama: Kahvaltı sofralarınızı şenlendirecek tarif

Ekmek içini ve arkasından soğanı rondodan geçiriyoruz. 
Yumurtayı, ince ince doğranmış maydanozu, baharatları ve kıymayı da ekleyip iyice yoğuruyoruz.
Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralıyoruz.
Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde keselim. Patateslerle köfteler aynı boy olursa, daha şık gözükecektir.
Sıvı yağı iyice kızdırıp (çok yağ çekmesin diye) önce patatesleri arkasından da köfteleri azıcık kızartıyoruz.
Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralayın.
Sonrasında sos tenceremize sıvı yağımızı alıyoruz, salçamızı da ekleyip iyice karıştıralım.
Arkasından rendelediğimiz 3 adet domatesi de ekleyip 10 dakika pişmeye bırakalım, isterseniz sarımsak da atabilirsiniz içine. Kekik ve tuzunu da ekledikten bir kaç dakika sonra ocaktan alıyoruz. Bu aşamada sosun içerisine 1,5 su bardağı su ekleyerek de yapabilirsiniz dilerseniz eklemeden yemeği fırına koymadan önce tepsinize 1 su bardağı sıcak su da ekleyebilirsiniz.
Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine hepsine değecek şekilde döküyoruz ki kurumasın pişerken.
Üzerine 1 adet soyulup dilimlenmiş domatesi sıralıyoruz, biberleri de kesip içini temizledikten sonra aralarına yerleştiriyoruz.
Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup önceden ısıtılmış 180°C fırında patateslerin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 
Dilerseniz 30. dakikadan sonra açıp, tepsinin içindeki sostan köftelerin ve patateslerin üzerine biraz gezdirin. 

İzmir köftesi tarifi, zengin ve tatmin edici bir yemek deneyimi sunmak için mükemmel bir seçenektir. Bu tarif sayesinde, lezzetli bir Ege klasiğini evinizin rahatlığında hazırlayabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Her adımı kolayca takip edebileceğiniz bu rehberle, İzmir köftesini ustalıkla pişirecek ve her yemeğinizde övgü toplayacaksınız.

Editör: Haber Merkezi