TÜİK'in "sıfır fiyat" yöntemine göre, 2023 Haziran ve 2024 Mayıs arasındaki dönemde 25 metreküpten az doğalgaz tüketimi yapılan konutlar için enflasyon hesaplamasında indirim uygulanacak. Bu durum, Mayıs 2023'ten itibaren enflasyonda düşüş beklentisini beraberinde getirdi. Sonuç olarak, Mayıs ayında konut harcamaları kalemi aylık yüzde 13,79 oranında geriledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; 2023 Haziran ve 2024 Mayıs arasındaki TÜFE hesaplamasında 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için yapılacak indirimi dikkate alan TÜİK, TÜFE hesaplamasını, 25 metreküpten fazla doğalgaz için ödenen fiyatı esas alarak yapıyor.

Trendyol aracılığıyla iki ayda 4,5 milyon ürün dünya pazarıyla buluştu Trendyol aracılığıyla iki ayda 4,5 milyon ürün dünya pazarıyla buluştu

Bu değişiklikle birlikte Mayıs ayından itibaren enflasyonda düşüş bekleniyordu.

Mayıs ayında doğalgaz fiyatının yansıdığı konut harcamaları kalemi aylık yüzde 13,79 geriledi.

Bunun etkisiyle TÜİK'e göre Mayıs ayı enflasyonu aylık yüzde 0,04, yıllık yüzde 39,59 olarak gerçekleşti ve 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) ise aylık enflasyonu yüzde 7,35, yıllık enflasyonu yüzde 109,01 olarak hesapladı.

Altı aylık enflasyona göre zam alacak işçiler büyük kayba uğrayacak

TÜİK'in "sıfır fiyat" yöntemiyle ilgili bir açıklama yayımlayan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Konfederasyonu Araştırma Birimi (DİSKAR), hesaplamanın Temmuz ayında zam alacak işçileri kayba uğratacağını söyledi.

Açıklamada, yaz aylarında doğalgaz tüketiminin düşmesi nedeniyle enflasyonda aşağı yönlü baskı oluşacağını öngören DİSKar, Haziran 2023 enflasyonunun da "beklenen ve yaşanandan" düşük çıkacağını belirtiyor. DİSKAR'In açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:

"Böylece Temmuz 2023’te altı aylık enflasyona göre zam alacak işçiler büyük kayba uğrayacak.

"2 Haziran 2023 tarihinde kamuoyuna yaptığımız açıklamamızda da vurguladığımız gibi TÜİK’in enflasyon ölçümünde doğalgaz fiyatını sıfır olarak kabul etmesi çalışanların ekmeğiyle oynamaktır.

"Doğalgaz bedelinin bir bölümünün veya tamamının Hazine tarafından karşılanması bir gelir desteği, sübvansiyondur. Bu tip desteklerin enflasyon hesabından düşülmesi bu desteklerin yarattığı ek gelirin enflasyon hesaplaması yoluyla geri alınması anlamını taşır ve gelir desteklerini anlamsız kılar.

"TÜİK enflasyonu hesaplarken benimsediği doğalgazda sıfır fiyat uygulamasıyla gelir destekleri ve sübvansiyonların yaratacağı olumlu etkiyi de sıfırlamaktadır. Bu kabul edilemez."

Enflasyon oranlarının gelir gruplarına göre nasıl hissedildiğini hesaplayan DİSKAR'a göre Mayıs ayında emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 66,9 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 57,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 67,7, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 77,5 olarak gerçekleşti.

Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 52 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 38,6 oldu.

Haber Merkezi

Editör: Ulaş Odabaş