Kerem Demirbay futbolu bırakıp oyuncu mu oluyor? “Dengeler: Biri Olmak”ta Kerem Demirbay sürprizi Kerem Demirbay futbolu bırakıp oyuncu mu oluyor? “Dengeler: Biri Olmak”ta Kerem Demirbay sürprizi

Tokat'ta aşırı yağışların tarıma etkisini irdeleyen Ziraat Odası Başkanı Salih Yıldırım, buğdayda kalite ve fiyat düşüşüne dikkat çekti. Yağışın kiraz ve buğday hasadını olumsuz etkilediğini belirten Yıldırım, devletin buğday için belirlediği tavan fiyatın kaliteye göre değişebileceğini söyledi.

Tokat'ta aşırı yağışlar nedeni ile buğdayda paslanma, küf gibi hastalıkların yanı sıra hasat edilmesinde sorun yaşayan çiftçiler endişeli.

Tokat Ziraat Odası Başkanı Salih Yıldırım bu sene İlkbahar ve Haziran ayında aşırı yağışlar nedeniyle tarımda yaşanan sıkıntıları ve çiftçilerin yaşadıklarına değindi.

Yıldırım, devlet buğdayı için fiyat tavanını sekiz bin beş yüz lira olarak açıkladığını, ancak yağışların neden olduğu zarara ve buğdayın kalitesine göre bu fiyatın değişebileceğini belirtti.

Tokat Ziraat Odası Başkanı Salih Yıldırım yaşanan aşırı yağışlar ile tarımda oluşan sıkıntıları, ve nasıl bir tarım yapılması getektiğini, çiftçilerin bilinçlenmesi gibi konular üzerine açıklamalarda bulundu. Başkan Salih Yıldırım Ziraat Danışmanlarını tekrar hayata geçirilmesi için çalıştıklarınj,Toprak tahlillerinin yapılmasıi ve planlı tarımın hayata geçmesinin gerektiğini söyleyerek"Toprak tahlil laboratuvarı ile ilgili çalışmalarımız ve projelerimiz var. Çiftçi toprağını getirecek,  o bölgenin toprağı gelecek o bölgenin toprağı, o sene hangi mahsule uygunsa o mahsule ekilecek. Onun için de ne iyidir, ne kötüdür. Neyi nereye ekilmelidir? Bunun mutlaka bilinçli yapılması lazım. Ama bunun için çiftçilerimizin de bilinçlenmesi lazım. Daha önce Ziraat Odası iki tane çiftçi danışmanı çalıştırmış ondan sonra da iptal etmiş. Biz onu da hayata geçirmek istiyoruz"dedi.

KALİTE DÜŞTÜKÇE FİYAT ONA GÖRE VERİLECEK
Başkan Salih Yıldırım "Tüm köylerimizde geçen sene bu zamanlar yağmur duasına çıkılıyordu. Bu sene şükür duasına çıktılar. Çünkü yağmur  aşırı yağdı,  Yağmurun çok yağması artık kârı zarara döndürdü. Mesela kirazlarda çürüme oldu sağlam kalan kirazlar iyi para etti 50-55 liradan aşağı düşmedi kirazın fiyatı marketlerde. Bir kısmı da 10 liraya satıldı/çünkü çürüyor.  Ekinlere gelince de ekinler de pas hastalığına neden oldu.  Devlet buğday için tavan fiyatı sekiz bin beş yüz lira açıkladı ama yağmurun verdiği zarara göre buğdayın kalitesine göre bu fiyat düşebilir artık. Buğday fiyatları Ne kadar düşer yada çıkar bilemiyoruz şu anda. Devletimiz en güzel şekilde almaya çalışır herhalde biz de onun takipçisiyiz. Toprak Mahsulleri Ofisi biliyorsunuz Tokat'ta şube açtı ve tüm ilçelerde de buğday almaya karar verdi.  Buğday ve arpada yani vatandaş ben buğdayımı nereye satacağım diye sadece tüccara değil, artık devlete de buğdayını satacak. Kaliteli buğdayı, üst baş buğdayı gidip sekiz bin beş yüz liraya verecek. Arpa ilgili de devletin açıkladığı fiyat verilecek ama o kalite düştükçe de fiyatı ona göre ayarlayacaklardır.  Buğday boy vermemiş mesela çok kısa kalmış. Bir tabir vardır ;Kelle iyi görünüyor da deneyi nasıl verecek diye. Hasat zamanı göreceğiz bunu"ifadelerini kullandı.
 HABER: Hami İşler

Editör: Ulaş Odabaş