Enstitü, aynı zamanda 600 yıllık bir tarihe sahip olan Tokat yazmacılığını da sürdürüyor. 15. yüzyıldan bu yana yazmacılığın merkezi haline gelen Tokat, bu geleneksel sanatını modern tasarımlarla birleştiriyor. Tahta Baskı tekniği ile tasarlanan ve birbirinden özel motiflere sahip olan Tokat Yazmaları, kenarlarına işlenen iğne oyalarıyla hem daha anlamlı hem daha şık bir hale bürünüyor.

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü geleneksel kültürümüzü, geleneksel sanatlarımızı ve unutulmaya yüz tutmuş sanatları yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla eğitim öğretim, üretim ve tasarım yapılan alan/bölümlerde; bölgesel özellikler, sektörel gelişim ve uygulanan projeler doğrultusunda tasarım ve üretim yapıyor. 

Cannes’da Pınar Deniz fırtınası: Kimse gözlerini alamadı! Cannes’da Pınar Deniz fırtınası: Kimse gözlerini alamadı!

600 yıllık bir tarihe sahip olan Tokat yazmacılığı 15. yüzyıldan başlayarak yazmacılığın merkezi haline gelirken, günümüzde de Tokat Yazmaları bir marka değer olarak önemini koruyor. Tahta Baskı tekniği ile tasarlanan ve birbirinden özel motiflere sahip olan Tokat Yazmaları, kenarlarına işlenen iğne oyalarıyla hem daha anlamlı hem daha şık bir hale bürünüyor.
 Tokat Olgunlaşma Enstitüsü geleneklere bağlı kalınarak kök boya ile boyanıp yazmalar üzerine Tahta Baskı tekniği uygulanarak rengarenk estetik görünümlü yazmalar fular, bandana ve şallar üretiyor. Yüzyıllarca yazmaları süsleyen desenler günümüzde de yazma, şal, fular bandanlar da yaşamaya devam ederkenTokat Olgunlaşma Enstitüsünde tasarlanan iğne oyaları da dikkat çekiyor. 

PATLICAN OYASI, KUŞBURNU ÇİÇEĞİ, KESTANE ÇİÇEĞİ MOTİFLERİ
Geleneksel el sanatlarını yaşatan Enstitünün atölyeleri yeni tasarımlarını gün yüzüne çıkıyor. Bereketli topraklarında yetiştirdiği ürünleri sanatına taşıyan Tokat'ın 'Patlıcan oyası' olarak uzun yıllardır kullanılan iğne oyası motifi fularlara işlendi. İpek kumaştan yapılan fular üzerine ibrişim ip kullanılarak yapılan iğne oyası oldukça şık ve zarif görüntüsüyle hanımların tercih ettiği bir tasarım olacak. Yine Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Atölyelerinin yeni tasarım iğne oyaları arasında doğadan ilham alınarak tasarlanan “Kestane Çiçeği”, ve insan sağlığına şifası ile bilinen kuşburnu çiçeğinden ilham alınarak ibrişim ipek iplik kullanarak yapılan 'Kuşburnu çiçeği ve meyvesi' yaka broşu atölyede iğne oyası ile ince ince işlenen bir başka tasarım olarak dikkat çekiyor.

Haber Merkezi

Editör: Ulaş Odabaş