Ramazan ayının manevi havasını evinizde hissettirecek, hem pratik hem de lezzetli bir iftar menüsü hazırlamanıza yardımcı olacak önerilerimizle karşınızdayız. "Bu akşam iftara ne pişirsem?" sorusuna cevap olarak, çorbadan tatlıya kadar dört farklı tarif sunuyoruz. Hazırlaması kolay, lezzetiyle tüm aileyi memnun edecek bu tariflerle iftar sofralarınızı şenlendirin.

Mercimek Çorbası: İftar Sofralarının Vazgeçilmezi

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet soğan
1 adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
5 su bardağı su veya tavuk suyu
Tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı:

Soğan ve havucu küp küp doğrayın.
Sıvı yağda soğanları pembeleşene kadar kavurun, ardından havuçları ekleyin.
Yıkanmış mercimekleri ve salçayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Su veya tavuk suyunu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
Blenderdan geçirip tuz ve baharatlarla tatlandırın.

Zeytinyağlı Bezelye

Malzemeler:

500 g taze bezelye
2 adet havuç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
Tuz, şeker

Hazırlanışı:

Soğanı yemeklik doğrayın, havuçları dilimleyin.
Zeytinyağında soğanı kavurun, havuçları ekleyin.
Bezelyeyi ilave edin, birkaç dakika daha kavurun.
Su, tuz ve bir tutam şeker ekleyip kısık ateşte pişirin.

Bulgur Pilavı: Her Yemeğin Yanına Yakışır

Bu tatlıyı yapanlar kahraman ilan ediliyor: En iyi Gelin Bohçası tarifi Bu tatlıyı yapanlar kahraman ilan ediliyor: En iyi Gelin Bohçası tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı bulgur
1 adet soğan
3 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
3 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı:

Soğanı yemeklik doğrayıp yağda pembeleşene kadar kavurun.
Bulguru ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Sıcak su ve tuzunu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

İrmik Helvası Malzemeleri

3 dolu yemek kaşığı tereyağı veya margarin
½ su bardağı çam fıstığı
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı irmik
1,5 su bardağı su

Servis için: 2 tatlı kaşığı toz tarçın (isteğe bağlı)

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik helvası yapımı için tavamızı alalım.
Ardından 3 yemek kaşığı dolusu tereyağını ekleyelim.
Tereyağını eritelim.
Yarım su bardağı çam fıstığını eriyen tereyağına ilave edelim. Çam fıstıklarını kavurmaya başlayalım.
Fıstıkları güzelce kavuralım bu aşamada fıstıkların yanmaması için karıştırmaya özen gösterelim.
Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye alalım.
Sürekli karıştırarak irmiklerimizi kavuralım.
Kısık ateşte 20 dakika boyunca kavurma işlemini yapalım.
Rengi dönen irmikler artık kavrulmuş demektir.
Tatlımızın şerbetini hazırlayalım tatlı şerbeti için; 1,5 su bardağı su, 1,5 su bardağı süt, 1,5 su bardağı şekeri bir tencereye alalım.
Karıştıralım ve ocağımızı kısık ateşe alıp pişmeye bırakalım.
Kaynayan şerbetimiz artık olmuş demektir.
İrmik güzelce kavrulduktan sonra hazırladığımız şerbeti ekleme aşamasına geçebiliriz.
Sıcak şerbeti tavaya azar azar ekleyelim.
Eklenen sıcak şerbetle birlikte tava fokur fokur kaynamaya başlayacak bu aşamada sürekli karıştırmaya devam edelim.
Helvamızı kısık ateşe alalım ve 8-10 dakika arasında pişirmeye devam edelim.
Ocağın altını kapatalım tavamızın üzerini bir kapak ile kapatarak tatlımızı dinlendirelim.
Demlenen irmik helvasını servise hazırlayabilirsiniz.
Servis sırasında bir kâseye irmik helvasını koyup ters çevirerek sunum yapabilirsiniz.
Aynı zamanda irmik helvasının içerisine sade dondurma da ilave edebilirsiniz. Dilerseniz dondurmayı helvanın üzerine veya yanına da ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Editör: Ebru Çalık