Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin mutfak kültüründen günümüze ulaşan bir lezzet: Şekerpare. Pratik yapımı ve ağızda dağılan dokusuyla, herkesin kolayca yapabileceği bu tatlıyı keşfedin.

Tatlı bir molaya kim hayır diyebilir ki? Osmanlı saray mutfağının gözde tatlılarından şekerpare ile tanışın. Bu pratik tarif, her yemeğin ardından tatlı bir final yapmanızı sağlayacak.

Tarih boyunca sofraları süsleyen eşsiz Osmanlı tatlılarından şekerpare, lezzetli şerbeti ve yumuşacık hamuru ile vazgeçilmeziniz olacak. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz şekerpare tarifi...

Malzemeler

4 su bardağı un
1 su bardağı irmik
200 gram margarin
2 adet yumurta
1 yumurta sarısı
1 su bardağı pudra şekeri
Kabartma tozu
3-4 su bardak toz şeker
3-4 su bardak su
Şerbeti için 2-3 damla limon suyu

Herkesin bayılacağı Poğaça yapmanın püf noktaları: Mayasız Dereotlu Poğaça nasıl yapılır? Herkesin bayılacağı Poğaça yapmanın püf noktaları: Mayasız Dereotlu Poğaça nasıl yapılır?

Osmanlı Usulü Şekerpare Tarifi

Şekerpare yapımına öncelikle şerbetinden başlayalım. Bir tencereye şekeri koyup üzerine su ilave edip kaynamaya bırakalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra 2-3 damla limon suyu ilave edelim bir iki taşım kaynatıp soğumaya bırakalım.
Şimdi sıra şekerpare hamurumuzu hazırlamaya geldi. Hamuru için bir kaba margarini, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu koyalım ve ağır ağır karıştıralım.
Ardından yaptığımız karışıma azar azar un ilave edip yoğuralım. Hamurumuz ele yapışmamalı aynı zamanda cıvık olmamalı.
Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayalım sonra da hafiften üzerine bastırıp oval bir şekle getirelim.
Altına yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine bir birine değmeyecek biçimde dizelim.
Tepsiye dizdiğimiz şekerparelerin üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim ve bir çatalla üzerine şekil verelim.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza şekerpare tepsimizi sürelim, 20-25 dakika kadar pişirelim.
Pişen şekerparemizi fırından alıp 5 dakika kadar soğumaya ve dinlenmeye bırakalım. Soğuk şerbetimizi henüz soğumamış sıcak şekerparelerimizin üzerine bir kepçe yardımıyla azar azar gezdirelim. Şerbeti birden üzerine dökmeyin azar azar eşit bir biçimde üzerine gezdirin.
1.5-2 saat kadar dinlenmeye ve soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığında bir derecede servis ediniz. 

Osmanlı lezzetlerinden ilham alarak hazırladığınız şekerpare, tatlı saatlerinizi şenlendirecek. Bu tarif, geleneksel tatlılarımızı günümüze taşıyarak, lezzetli anlar yaşamanızı sağlayacak. Şekerpare yapmanın püf noktalarını keşfettikten sonra, bu lezzeti istediğiniz zaman evinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Misafirlerinizle paylaşabileceğiniz bu tatlı, onları da Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetleriyle tanıştıracak. Afiyet olsun!