Amasya Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk bölgesindeki ormanların özelliklerini, güzelliklerini, değerlerini ortaya çıkararak toplumun hizmetine sunmak ve ülke ekonomisi için katma değer üretmek için çalışmalarına devam ediyor.
İşletme Müdürlükleri tarafından ormancılık faaliyetleri yürütülen bölgelerde odun dışı ve bitkisel ürünlerin değerlendirilmesi,  yaygınlaştırılması ve ekonomiye kazandırılması için yeni projeler geliştirerek hayata geçiriyor.

Geliştirilen projeler orman köylüsünün yüzünü güldürecek

Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan eylem planı kapsamında ülke ormanlarında doğal olarak yetişen Tıbbi aromatik bitkilerin ekonomiye kazandırılması ile sağlık alanında hammaddeye duyulan ihtiyacı karşılaması hedefleniyor. 

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü gıda ve sağlık endüstrisine cevap verecek farklı tarım ürünlerinin üretiminin yaygınlaştırılması, atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi ve vatandaşların ‘doğduğu yerde doymaları’ amacıyla başlattığı çalışmalar projelendirilerek hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bu kapsamda; Amasya Samsun Çorum ve Tokat illerinde kurulu işletme müdürlükleri tarafından hayata geçirilmesi hedeflenen projeler şöyle:

“ÇORUM OİM; TRÜF Bahçesi oluşturularak Gen ormanının ürün vermesi sağlanacak , trüf  avcı sayısı ile hasat edilen trüf miktarında artış sağlanarak ilimiz ve ülkemizin trüf mantarı pazarında alacağı yere katkı sağlamayı amaçlamaktayız

ALMUS OiM KIZILCIK; Ülkemiz birçok meyvenin anavatanıdır. Bu meyvelerden biri de kızılcıktır. Kızılcık meyveleri vitamin C içeriği bakımından çok zengindir. Vitamin C içeriği portakalınkinin yaklaşık iki katıdır. Kızılcık ayrıca birçok mineral maddeler ve tanen içerir. Meyvelerinde kılcal damarları sağlamlaştıran, elastikliğini sağlayan ve kan basıncını normal tutan maddeler bulunur. Meyve, çekirdek, çiçek, yaprak, kabuk ve kökleri antiseptik özelliği ile yaraların tedavisinde mikroplara karşı ilaç olarak kullanılır. Bu gibi özellikleri ile son yıllarda tekrar ele alınmaya başlamış, tüketiminde artış olmuştur. 

KAVAK OİM SALEP; Ülkemiz 26 cins ve 165 tür orkidenin ev sahipliğini yaparken, salep yetiştiriciliği için de ideal bir alan oluyor. Farklı illerde de değişik tür salep üretimi olabilmektedir. Salep bitkisi şifalı bitkilerdendir. Öyle ki salebin şifa amacıyla kullanımı neredeyse 3000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Çoğu dönem bilginlerinin kitaplarında yer alan salep, sağlığa mucizevi etkileri ile bahsedilen bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. 

TAŞOVA OİM MENENGİÇ; Taşova ormanlarında yabani menengiç ağaçları aşılanarak antep fıstığı ormanlarına dönüştürülüyor.

ALAÇAM OİM; Defne ve Defne Mamulleri; Gıda, ilaç, kozmetik, kimya gibi bir çok alanda kullanılmakta, iç ve dış ticareti her geçen yıl artmaktadır.

Dünya pazarında artan talebin karşılanması açısından en avantajlı ve potansiyeli yüksek ülke Türkiye’dir. Defne, tüm bu özellikleri ve ülkemizdeki yüksek üretim potansiyeli sayesinde, kırsal istihdam ve milli ekonomiye büyük katkı sağlayan sosyo-ekonomik açıdan çok önemli bir odun dışı orman ürünümüzdür.

AMASYA OİM SALEP VE KUŞBURNU; Ülkemiz 26 cins ve 165 tür orkidenin ev sahipliğini yaparken, salep yetiştiriciliği için de ideal bir alan oluyor. Farklı illerde de değişik tür salep üretimi olabilmektedir. Salep bitkisi şifalı bitkilerdendir. Öyle ki salebin şifa amacıyla kullanımı neredeyse 3000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Çoğu dönem bilginlerinin kitaplarında yer alan salep, sağlığa mucizevi etkileri ile bahsedilen bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Ekonomisinin büyük bölümü tarıma dayanan kentte çiftçiler kuşburnu yetiştiriciliği vb. gibi alternatif ürünlere ve meyveciliğe ilgisinin her geçen gün artıyor.

BAFRA OİM; Bölgenin potansiyel flora-fauna, biyoçeşitliliğini ön plana çıkarmak ve Kapıkaya Ekoturizm yönetim planı ile bölgenin ön plana çıkarılması hedeflenmektedir

ERBAA OİM; Odun dışı ürün potansiyeli tespiti ve yabani tür meyvelerin çeşitliliğinin korunması aşılanması üretimin artırılması hedefleniyor.

KARGI OİM; Bölge doğal olarak bulunan Fıstık Çamı ormanların silvikültür bakımlarının yapılarak yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin devamı hedeflenmektedir.

Osmancık ‘Ege’ bebek için yürüdü Osmancık ‘Ege’ bebek için yürüdü

NİKSAR OİM; Delice Yabani Zeytin Ağaçları Ekonomiye Kazandırılıyor

OSMANCIK OİM; 23 türden oluşan odun dışı bitkilerden faydalanma planları yaparak buradan toplanacak doğal ürünlerin ülke ekonomisine katkı vermesi hedefleniyor.

BAFRA OİM; Kapıkaya Ekoturizm yönetim planı 2023 – 2040 (plan süresi 17 yıldır) yıllarını kapsamaktadır. Kapıkaya Ekoturizm Alanı Amasya Orman Bölge, Bafra Orman İşletme, Kapıkaya Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalmaktadır. Yönetim Planı 550,30 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Bu alanda toplam 3779 metre olmak üzere 2 adet yürüyüş parkuru yapılması planlanmaktadır.

"Amacımız ormanlarımızda doğal olarak yetişen ve bölgemize en uygun olan tıbbı ve aromatik bitkileri tespit ederek doğal ortamında gelişmesini sağlamak,  pilot bölgelerde bahçelerini kurarak yetiştirmek, orman köylümüz ve bölgemiz için alternatif gelir kapısı oluşturmaktır.”