Çorum Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde telsiz donanımlı 4 adet yangın gözetleme kulesinden 3’ünün Osmancık ilçesinde bulunduğu belirtildi.

Öte yandan Çorum’da 300 ton su kapasiteli yangın anında hava ve kara araçlarının su ikmali yapabileceği 4 adet yangın havuzu bulunduğu yine bu havuzlardan 2 tanesinin yine Osmancık ilçesinde bulunduğu kaydedildi.

İl Genel Meclisi'nin geçtiğimiz Temmuz dönemi toplantılarında Araştırma ve Geliştirme Komisyonuna havale ettiği "Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte muhtemel yangınların önüne geçmek ve İl Genel Meclisi olarak farkındalık oluşturmak için mesire yerlerimizin temiz ve düzgün kullanımını tüm kamuoyuna duyurmak için neler yapılabilir? Orman köylerimizde yangın müdahaleleri için kaç adet su tankı bulunmaktadır? Su tanklarının maliyeti ne kadardır? İl Özel İdaresi olarak Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte orman köylerimize su tankı desteğinde bulunabilir miyiz?" şeklindeki araştırma önergesinin sonuçları açıklandı.

Araştırma ve Geliştirme (ARGE) Komisyonu'nun hazırladığı rapor hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Abdurrahman Karagöz, "Çorum Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde tescilli 2 adet Şehir Ormanı ve 16 Adet C ve B tipi mesire yeri bulunmaktadır. Buralara dinlenmek için gelen vatandaşların levhalarla ve basın yolu ile yangın çıkmasına sebep olabilecek ateş ve sigara tehlikesine karşı uyarılmaları sağlanmalı" dedi.

Karagöz, konuşmasında şu bilgiler aktardı:

"Çorum Orman İşletme Müdürlüğü Kuruluşu Organizasyon Yapısı:

Çorum Orman İşletme Müdürlüğü Osmancık, Laçin, Mecitözü, Alaca, Ortaköy, Sungurlu, Boğazkale, Uğurludağ ve Dodurga İlçelerini kapsayacak şekilde kurulmuştur. İşletme Müdürlüğümüzde; Çorum, Urlu, Laçin, Osmancık, Zeytin, Koyunbaba, Sungurlu ve Mecitözü olmak üzere 8 adet Orman İşletme Şefliği, 2 adet ağaçlandırma ve toprak muhafaza şefliği, 1 adet fidanlık şefliği, 1 adet kadastro ve mülkiyet şefliği bulunmaktadır. Osmancık ilçesinde 1 adet orman deposu bulunmaktadır.

Orman İşletme Müdürlüğü genel alanı 948.849,6 hektar olup, bunun 282.908,2 (%30) hektarı ormanlık alan, 665.941,4 (%70) hektarı açık alandır. Ormanlık alanın 138.259,0 (%49) hektarı verimli orman, 144.649,2 (%51) hektarı verimsiz ormandır. Çorum Orman İşletme Müdürlüğü 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ormanların korunması ve bakımı faaliyetlerini yürütmektedir.

YANGIN İLK MÜDAHALE HİZMET BİNALARI:

Orman İşletme Müdürlüğümüz yangına hassaslık açısından (5 derece içinde) 3. derecede olup, 2 adet yangına ilk müdahale ekibi yangın mevsimi boyunca her an yangına çıkabilecek şekilde 24 saat hazır beklemektedir.

- Sıklık Mevkiinde bulunan ilk müdahale ekibi binasında, 2 adet arazöz, 2 adet ilk müdahale aracı, 24 yangın işçisi ve ekipmanlarıyla birlikte hazır beklemektedir.

- Osmancık ilçesinde bulunan ilk müdahale ekip binasında, 1 adet arazöz, 2 adet ilk müdahale aracı, 15 yangın işçisi ve ekipmanlarıyla birlikte hazır beklemektedir.

- Ayrıca Laçin ilçesinde bulunan 1 adet su ikmal aracı ve 3 işçi hazır vaziyettedir.

Herhangi bir yangın durumunda İşletme Müdürlüğümüz idari personel ve teknik elemanlar muhafaza memurları ile birlikte yangın bölgesine hareket edecek şekilde hazırlıklı olarak bulunmaktadırlar. Hafta sonları da nöbetçi ekipler bu görevi yürütmektedirler.

YANGIN İLK MÜDAHALE TESİSLERİ:

Çorum Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde telsiz donanımlı 4 adet yangın gözetleme kuleleri bulunmaktadır.

Merkez ilçe Çağşak köyünde Kartal Yangın Gözetleme Kulesi (2 işçi ile)

Osmancık ilçesi Başpınar köyünde İnegöl Yangın Gözetleme Kulesi (2 işçi ile)

Osmancık ilçesi Karalargüney köyünde Zeytin Yangın Gözetleme Kulesi (2 işçi ile)

Osmancık ilçesi Ardıç köyünde Ardıç Yangın Gözetleme Kulesi (2 işçi ile)

Çorum Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde 300 ton su kapasiteli yangın anında hava ve kara araçlarının su ikmali yapabileceği 4 adet yangın havuzu bulunmaktadır:

Osmancık ilçesi Başpınar köyünde 1 adet

Osmancık ilçesi Ardıç köyünde 1 adet

Dodurga ilçesi Merkezinde 1 adet

Sungurlu ilçesi Beşkız köyünde 1 adet

YANGIN İLK MÜDAHALE ARAÇLARI:

Çorum Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde araç olarak aktif vaziyette:

3 Adet Arazöz. 1 Adet Su İkmal Aracı, 4 Adet İlk Müdahale Aracı (Pikap), 12 adet İdareye ait Hizmet Aracı (Pikap), 46 Adet muhtelif Belediye, Belde ve Köy Muhtarlıklarına dağıtılmış Su Tankeri (Traktöre takılan ve su atma mekanizması bulunan 3 ton kapasiteli tanker) bulunmaktadır.

YANGINA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER:

Valilik kanalı ile tüm kurumların katılımları sağlanarak yangın anında destek verilmesi için 26.04.2017 Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Kararı hazırlanmıştır. Bunun dışında tedbir olarak;

Çorum Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde tescilli 2 adet Şehir Ormanı ve 16 Adet C ve B tipi mesire yeri bulunmaktadır. Buralara dinlenmek için gelen vatandaşların levhalarla ve basın yolu ile yangın çıkmasına sebep olabilecek ateş ve sigara tehlikesine karşı uyarılmaları sağlanmalı,

Anız yangınlarına karşı vatandaşlarımız; İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Müftülük ve Basın kanalı ile uyarılmalı, toprak ve canlılara verilen zarar anlatılmalı.

Araç kullanan vatandaşların sigara izmaritlerini yol kenarına atmamaları gerektiği, sigara ile kuru otların tutuşması suretiyle yangın oluşturduğu basın yoluyla anlatılmalı.

Piknik yapan tüm vatandaşların ateşlerini tam olarak söndürmeden bırakmamaları gerektiği, bırakılmış olarak yanan piknik ateşi gördüğünde de vatandaşlık görevi olarak söndürmesi gerektiği anlatılmalı.

Tüm vatandaşlarımızın orman yakını veya anızlarda ateş gördüğünde ALO 177 ücretsiz orman ihbar hattına, ulaşamazsa diğer ihbar kanallarına haber vermeleri gerektiği bunun bir insanlık görevi olduğu anlatılmalı.

YEDAŞ şirketine uyarılar yapılarak ormanlık alandan geçen enerji nakil hattı ve direklerinin kontrollerinin sık sık yapılması gerektiği elektrik kaçaklarının yangına sebebiyet verdiği anlatılmalı."