Evlat!
Ahir yalnızlık kader değil evvel ameldir. Evvelinde nasıl yaşarsan ahirinde öyle karşılık görürsün. Onun için evvelinde ahvaline dikkat et evlat.

Evlat!
Eskiden hanelerde, masaflar (tepsi) boş ama sofralar dolu idi. Şimdi masalar dolu ama sandalyeler boş. Evlatlar uzaklaştı, misafirler çekildi. Sen yine arada da olsa yakın olmaya çalış evlat.

Evlat!
Eskiden hayat mesire alanlarında piknik yapmak gibiydi. Günümüzde ise mayınlı tarlada yapmak gibi oldu. Her an her şey olabiliyor. Onun için çok dikkat etmek gerekiyor evlat.

Evlat!
Ev sahibi olabilmek için geceyi gündüze katarak bir ömür geçer. Sonra ahirete göç edince –paylaşamazlar- o evi elden çıkarmak için mirasçılarına bir gün yeter. Akabinde tüm anılar biter. Sen bitirmemeye özen göster evlat.

Evlat!
Memuriyette bir –gelen- makam vardır birde –gelinen- makam vardır. Bu makamların arasındaki fark emekli olunca ve akabinde daha bariz olarak ortaya çıkar. Sen sen ol, gelinen makamı tercih etmeye çalış. Kazananlardan olursun evlat.

Evlat!
Parasını sen ödemediğin bir şeyin –aile içi hariç- en son parçasını sen yeme. Sonra gün gelir – hem beleş yiyor hem de silip süpürüyor- denilirse zoruna gider evlat.

Evlat!
Değer para ile artarsa parasızlıkla düşerse o değer değil menfaattir. O da bir hiçtir. Hiç olmaktan daima uzak kalmaya özen göster evlat.

Evlat!
İzdivaç yaptığında insan yeni bir hayata başlar. Bu hayata başlarken ilave edeceğin rakamları (eş, -çocuklar- anne, baba, kardeş, kaynana, kayınpeder, bacanak, elti vb.) yan yana yaz. (1234...) Güç olur. Şayet alt alta yazarsan bu sefer sıralama olur. Bir, iki, üç, dört okunur. Sonra yıllar geçer başta sana ve en yakınlarına dokunur. Keşkeler ömür bitirir evlat.

Evlat!
Bir kurumda düğün, cenaze vb. durumlarda çalışanlar arasında –ilgi alaka- bariz farklılıklar oluşuyorsa o kurumda, kurum kültürü eksiktir. Dolayısıyla birlik beraberlikten tam olarak bahsedilemez. Zaman zaman çatlamalar meydana gelir. Bunun için etkili yetkili olduğunda kurum kültürünün temelini sağlam at ki, rüzgârlı havalarda çatıdan kiremitler düşmesin evlat. 

Evlat!
Seçimlerde dikkat ediyor musun, sandık başındaki görevliler çok nazik olmasına rağmen bir kısım seçmen –toptan potansiyel düşman gözüyle bakıp-  sanki patlayacak bomba gibi. Dalaşmak için bahane arıyor. Böyle bir seçmenle karşı karşıya geldiğinde –fesabruncemil- deyip, soğukkanlı olmayı ve ekibine de bunu tembih etmeyi asla unutma. Çünkü bu tür seçmenlerin amacı tahrik edip, sabır balonunu patlatmaktır. Sabredersen on dakika sonra zaten bir daha göremezsin evlat.

*
TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 660 adet farklı nükteli nasihatin yer aldığı Mahirane Söylemler ve –hikâyeden şiire sızan- Susamak kitaplarımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. Yukarıdaki telefondan iletişime geçerek, benden imzalı olarak (tanesi 50 TL) veya Osmancık’ta Topçuoğlu Mağazası’ndan temin edebilirsiniz.