Şambali, Anadolu'nun farklı köşelerinden gelen ve her biri ayrı lezzet sunan tatlıların başında gelir. Basit malzemelerle hazırlanan bu tatlı, özellikle şerbetiyle fark yaratıyor. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz şambali tatlısı için gerekli tüm detaylar bu rehberde.
Tatlı bir kültür mirası olan şambali, nesiller boyu aktarılan tariflerin en lezzetlilerinden biri. Yoğurt, irmik ve cevizin birleşimiyle hazırlanan bu tatlı, her lokmada derin bir tatmin sunuyor. Siz de bu lezzeti evinizde denemek istiyorsanız, işte size özel şambali tatlısı tarifi.
Şambali tatlısı, irmik ve şerbetin lezzetli dansıyla dikkat çeker. Ramazan sofralarının ve bayramların olmazsa olmazı olan bu tatlı, herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Eğer siz de bu lezzeti evde denemek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte şambali tatlısı yapımının püf noktaları...
ŞAMBALİ TARİFİ
MALZEMELER
Hamuru İçin:
2,5 sb irmik
1 sb toz şeker
1 sb süt
1 çk karbonat
Şerbeti İçin:
1,5 sb su
2 sb toz şeker
1 dilim limon
Üzerine Sürmek İçin:
1 çk pekmez
2 yk su
Süslemek İçin:
1/2 avuç tuzsuz fıstık
ŞAMBALİ TATLISI NASIL YAPILIR
Lezzetli bir şambali tatlısı için ilk olarak derin bir kasenin içine karbonat, süt, irmik ve şekeri ekleyerek karıştırın. Karışımı hazırladıktan sonra bir süre dinlenmesi için kenara alın.
İrmik şiştikten ve harç istenen kıvamı aldıktan sonra kare bir borcamı yağlayın.
Yağladığınız borcamın içine harcı yayın. Tüm bölgelerde eşit miktarda harç olduğundan emin olun.
Hamuru fırına vermeden önce dilimleyin ve üstüne pekmezli su karışımı sürün.
Fıstıkları her bir dilimin ortasına şeritler halinde yerleştirin.
Hamur pişerken şerbeti hazırlamaya başlayın.
Su, limon ve şekeri derin bir tencerenin içine alın ve kaynatın.
10 dakika kadar kısık ateşte pişirdiğiniz şerbeti ocaktan alın.
Üstü kızaran tatlıyı fırından alın, üstten tekrar kesin ve 10 dakika daha fırına sürün.
Tatlı fırından çıktıktan sonra soğuk şerbeti üstüne dökün.
Şambali şerbetini çektikten sonra servise hazır hale getirin.
Afiyet olsun!