Hititlerin başkenti olan ve UNESCO'nun 'dünya mirası' listesinde yer alan açık hava tapınağı Yazlıkaya'nın bulunduğu alana inşaat yapılması tartışma yarattı. Berlin'den getirilen sfenksin de bulunduğu Boğazköy Müzesi'nin yanındaki alanın, bölgenin tek parkı olduğunu söyleyen vatandaşlar itiraz etti.

UNESCO’nun “Dünya Mirası” olan Hattuşa’da, Hitit Uygarlığının Başkenti olmasının yanı sıra, dünyaca ünlü açık hava tapınağı Yazılıkaya’yı bağrında taşıyan Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Kur'an Kursu ilçe sakinleri arasında tartışma yarattı. İnşaat, zengin tarih hazinelerine sahip ilçenin, yine Berlin Müzesi’nden büyük diplomatik mücadelelerle geri getirilen ünlü “Boğazköy Sfenksi” başta olmak üzere paha biçilmez eserlerin sergilendiği Boğazköy Müzesi’nin hemen yanındaki parkta başladı. Parkın içine “6-8 yaş grubu çocuklar için” Kur’an Kursu açılacağı öğrenilirken, müzenin yanındaki tek parkta inşaat yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar şu görüşleri dile getirdi:

Hititlerin başkenti Boğazkale Belediyesi'nde yeni başkan Adem Özel görevine başladı Hititlerin başkenti Boğazkale Belediyesi'nde yeni başkan Adem Özel görevine başladı

“Önceki Belediye Başkanı’nın döneminde, bir gurbetçi vatandaşımızın hayrı ile Kur’an Kursu binası yapımına karar veriliyor. Elbette saygıyla karşılıyoruz, Allah hayrını kabul etsin diyoruz. Ama, ilçede başka yer kalmamış gibi turistik tesislerin bulunduğu bölgedeki tek parkın içine bina yapma fikrini anlamakta güçlük çekiyoruz.”

“Yeni başlanan bu inşaat derhal durdurulmalıdır. Zira, hem ilçenin tek yeşil alanı daralacak, hem de, turistlerin çok önem verdiği görsel zenginlik perdelenmiş olacaktır. Dünyanın değer verdiği bir uygarlığın başkentine bu kötülük yapılamaz.”

Kaynak: Oda tv