Geleneksel Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan aşureyi evinizde yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. İşte aşure yapmanın püf noktaları ve tarifi.

Aşure günleri geldiğinde, bu bereketli tatlıyı hazırlamanın tam zamanı. Size pratik ve lezzetli bir aşure tarifi sunuyoruz.

Aşure, hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek sunan, tüm malzemelerin uyum içinde harmanlandığı özel bir tatlıdır. İşte ev yapımı aşure tarifiyle bu lezzeti keşfedin.

Kahvaltıları sallayan tarif! Her yiyenin bağımlısı olduğu Çıtır Börek tarifi Kahvaltıları sallayan tarif! Her yiyenin bağımlısı olduğu Çıtır Börek tarifi

Aşure Tarifi

Malzemeler

2 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150 gram kuru kayısı
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
1 su bardağından biraz az fındık
2 litre su (buğdayları pişirmek için)
4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
1,5 su bardağı sıcak süt
3 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1 fiske karabiber

Aşure Tarifi

İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim.
Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.
Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik.
Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. 

Aşure, zengin içeriği ve lezzetiyle herkesin sevdiği, bolluk ve bereketin simgesi olan bir tatlıdır. Bu tarifi kullanarak evinizde kolayca harika aşureler yapabilirsiniz. Aileniz ve sevdiklerinizle paylaşacağınız bu özel lezzet, birlik ve beraberliğinizi pekiştirecek. Aşure hazırlamak, malzemelerin bir araya gelmesinden çok daha fazlasıdır; bereketi, sevgiyi ve paylaşmayı temsil eder. Umarız bu tarif, aşure yapmanızı kolaylaştırır ve sofralarınıza lezzet katar. Herkese afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi